Pages

Friday, April 21, 2017

Pembancuh Kopi Mr Vampire - Review




Kalau tak tahu nak menghabiskan data internet korang atau ada masa terlampau-lampau free, bolehlah tengok cerita ni. Aku pun tak ada lah free sangat, tengok sambil menyusukan anak, sambil basuh pinggan, masak dan lain-lain..Kan wireless..

Tajuknya Pembancuh Kopi Mr Vampire- hanya ada kat HyppTv.

Tapi aku tengok dekat Youtube aje. Menarikla jugak jalan ceritanya. Tapi yang betulnya aku suka sangat apa-apa lakonan Ungku Ismail Heroinnya juga pandai berlakon dan manis orangnya. Nazeera Sardi.

Awal-awal tu macam romantika diamo..sampai geli la jugak tulang rusuk ni.Haha.Tapi masih terkawal la tak menyimpang dari jalan yang lurus.Hahaha.Apa aku merepek ni.

Sekarang ni tengah part sedih bila si Nuzul Filzah (Nazeera) tinggalkan si Irsyad (Ungku Ismail) sebab mak si Irsyad suruh. Mak si Irsyad ni typical Puan Seri, baik orangnya tapi terpengaruh dengan hasutan adik ipar (Serina Redzuwan) yang memprovok jika Irsyad kahwin dengan Nuzul, ada potensi besar keturunan mereka akan ada yang sakit autism macam adik si Nuzul.

Part ni aku memang tak puas hati, dah kenapa buat cerita macam tak study dulu. Autism ni penyakit keturunan ke? Bukan ke gaya hidup dan lain-lain.

Tapi fikir positif, mungkin penulis cuma nak menghiperbolakan kebebalan datinisasi kat Malaysia ni,,
Hahahhahahah

Ok, enjoy.


Lawatan ke Zoo Mini Bukit Besi

Bangga dengan Dayana hari ni.Dia berjaya lawan rasa takut untuk beri makan pada rusa di Zoo Mini.Kunjungan kami sebelum ini Yana tak berani langsung nak hulurkan makanan pada Awang Chik dan rakan-rakannya.
Dia yang paling excited bila sangkut paut dengan haiwan tapi secara praktisnya dia sangat gementar.
Secara tak langsung ini adalah cerminan pada diri mama sendiri.Kadang-kadang rasa sangat yakin untuk approach prospek di jalanan.Ada kalanya rasa gemuruh keterlaluan.Bagai ada dram dalam jantung yang menghalang.
Teringat kata-kata Minju dalam Second to Last Love (SBS, 393).."Who Cares?"- ulang frasa ini banyak-banyak kali dalam otak bila rasa tidak yakin dengan diri sendiri.

Buat rakan-rakan yang duduk di sekitar Dungun, bolehlah cuba bawak anak-anak ke Zoo Mini Bukit Besi.Biar anak-anak kita explore alam semulajadi dan bermesra dengan kancil, landak, rusa dan burung unta.Ownernya juga sangat peramah.Saya rasa terpinjam dengan semangatnya yang tidak putus asa untuk mencuba perniagaan yang unik dan dekat dengan alam semulajadi.

Tuesday, April 11, 2017

Setelah hampir empat tahun

Assalamualaikum.

Entah macam mana terjebak semula tengok-tengok blog lama ni.
Tergelak-gelak pun ada baca tulisan sendiri. Gengster kemain dek non. Perasan bagus pun ada.

2013 adalah tulisan terakhir aku di blog.
Sebelum fasa besar dalam hidup bermula. Berhenti kerja dan memulakan hidup baru di Terengganu. Anak pun dah masuk 3. Yana dah darjah 2, Nuha dah prasekolah 5 tahun. Dan permata baru Aida dah pun nak masuk 2 tahun. In shaa Allah, aku akan mula menulis balik kat blog ni untuk isi ruang kosong.


Demi suami, demi anak-anak aku korbankan kerja yang aku bangga-banggakan satu masa dulu.

Hidup sebagai suri rumah adalah satu fasa besar dalam hidup setelah kau pernah rasa pegang duit sendiri.

Its a big changes.

Perasaannya bercampur-campur. Bahagia sebab segalanya dalam aturan kau, tak ada lagi pening dengan urusan kerja tapi kau rasa kosong.

Kosong sebab kau tak ada kawan sangat yang nampak muka dia depan kau.
Dunia kau adalah anak-anak dan suami.

Aku cuba berniaga online, berniaga roti ke sekolah-sekolah masa mula berhenti kerja.
Tapi aku stop. Sebab rasa tak berbaloi.Masa, tenaga dan pulangan tak setimpal dengan hasil yang kau dapat

Mungkin jiwa aku tak cukup kental.

Akhirnya aku ambik exam untuk jadi agen takaful.

Alhamdulillah.  Nak masuk 2 tahun dah buat bisnes ni. Walaupun jauh dari team, aku sorang-sorang je kat ceruk dungun ni, tapi nampaknya adalah pulangan yang memberi semangat sedikit. Lagipun aku rasa seronok buat bisnes ni. Sebab ianya clear cut-tak dak pusing-pusing. Kau faham, kau explain elok-elok kat client ko, ko jaga polisi diorang elok-elok, sambil-sambil tu gerak selaju yang kau boleh cari client baru.

Cuma speed aku memang lembap la..Tak terkejar orang lain yang gigih buat direct approach dan lain-lain.

In shaa Allah, aku akan tetap berusaha apa yang aku mampu.Asalkan aku buat benda yang betul dan terbaik untuk client aku.

Ni blog aku spesel untuk takaful. Jemputla jenguk kalau free-free.

http://salmijamili.blogspot.my/


Sunday, November 17, 2013

Our Big Day

Suami aku konvo 29 Oktober 2013.

Aku konvo 10 November 2013.

Allah itu bijak teramat. tak terjangkau dek kepala otak aku husband aku akan konvo 2 minggu sebelum aku.Cuba buatnya dia konvo cepat dan terpaksa gi terengganu di saat aku tak habis lagi Master.
Naya dibuatnya.
Dalam pada aku happy berkonvo ada pulak mulut2 busuk yang mengeluarkan komen menyakitkan hati..
"Akhirnya habis jugak suami ko mi buat master...lama betul.."
"Ala suami ko UKM aje..ko pulak ITM"
"Master UITM ada kualiti ke??"

Susah sangat ke nak senyap aje mulut tu kalau-kalau tak reti ucap tahniah. Memang jenis suka bagi orang down. Orang macam ni senang aje tempat dia dalam hati aku. Bye-bye la..Baik aku jauh dari lepas ni aku sakit hati.
Ingat senang ke? Lama-lama pun ko ada? Try dulu la baru tahu senang ke susah? Pastu ada aku mintak duit kau.
Hmm..sorry dahla tak lama buat entry tetiba jadi gangster lak di alam maya ni.
Ok ni gambar kitorang konvo. Alhamdulillah. Rasanya tak perlula aku tafsirkan apa yang ada di belakang tabir macam mana kitorang berdua dapat segulung ijazah masing2 ni..Sempat la aku beranak sorang dalam pada nak dapat benda alah ni.
Orang lain dok sibuk tak cukup tidur, tak cukup makan dan lain-lain.. aku rasa nak update..tiap kali aku buat assignment tiap kali itulah anak aku nak menyusu..sampai satu tahap laptop aku kat lutut semata-mata nak make sure dia menyusu dan aku siap assignment..Grr..gile kalau nak ingat.
Tapi inilah dia si Nuha Qaisara yang bijaksana ni..dah nak dekat 2 tahun.Si kakaknye pulak dah 4 tahun.





Sunday, November 3, 2013

Nuha Demam

Lepas hantar ayahnya ke stesen bas semalam, badan nuha panas menjadi-jadi..
Nak dibagi makan ubat, mencicit dia lari..
Aku tangkap dia, letak atas riba,pegang ketat-ketat siap pakai kaki lagi..
pastu aku sumbatkan jugak paracetamol tengah-tengah dia menangis tu..
Apasal la pulak tak nak makan ubat sekarang..
Esok dah la tak boleh nak cuti..
Cepat sihat dik..mama love u so much.
Yang si dayana CBB lak dari pagi..(cirit birit berterusan).
Mungkin terlebih makan cheese tart yang aku beli dkat ofis kot.
Tapi masa nak tidur tadi dah ok sikit CBB nye..
Aku pantangkan dulu minum susu..

Petang semalam dok meroti..
Buat mini pizza dalam 32 ketul.
Saiz aku kecikkan jadi 40gram, nampak macam ok..
Bekalkan suami bawak ganu dalam 15 ketul.balance bawak ofis jap gi..
Next plan ialah nak mencari baking tray yang sesuai fit dengan base production forecast yang ada dalam kepala.
Allahumma yassir wala tuassir..ya karim.

Saturday, November 2, 2013

Ini Adalah Benar

Aku dah resign.
Genap setahun aku kerja di syarikat tilam yang gilang gemilang tu.
"Bos, Im sorry..but I have to resign. Follow my husband to Terengganu. His posting require him to work there"
Berpinar mata orang tua tu. Banyak benda yang dalam kepala dia still x settle lagi.
Aku lak buat pasal.
Nak buat macam mana. Setiap orang ada priority dalam hidup and my priority is my family.
Keluar dari bilik dia..aku sengih lebar macam kerang busuk.
Lega selega-leganya.
Rasa tak pasti ye ke idak start dari suami mula posting aritu selesai akhirnya.
Ramai yang tak percaya aku sanggup tinggalkan gaji yang riban2 tu semata2 nak ikut dia.
Apa ada pada pangkat dan duit kalau otak serabut teringatkan partner dunia akhirat aku..insyaAllah.
Anak2 pun asyik dok nak merengek tunggu bapak diorang call tiap2 jam.
Serabut.
Tapi apa2 pun duit kena masuk jugak. Bukan aku namanya yang mintak duit pada suami. Dia bagi aku ngap..
So bermulanya kisah baru idup aku,.
Kerja baru ke..Tak kot buat masa ni. Tiada hati nak jadi kuli lagi buat masa ini. Mungkin masa akan datang aku tak pasti lagi.
Takpela..Nawaitu mesti betul.
Jangan risau pasal rezeki. Ulat dalam batu boleh hidup. Apatah lagi aku yang cun melecun, ada master lagi..haha. (riak sekali sekala).
Ada 3 bulan study dan buat market survey..Practice make perfect.
Pagi esok pukul 4 pagi kita test run tukar butter jadi margerine..
Saiz 60 gram kita kecikkan sikit. Kalau nak penetrate market..harga kena murah.
Jadi untuk make sure leh cover cost, kite reduce apa yang patut.

OO..cinta hati baru aku nama dia roti..



Wednesday, June 5, 2013

Sudah Jatuh Ditimpa Tangga

Lamanya tak menghapdet blog ye.
Dah bersawang-berlabah2, barakut2 blog aku ni.
Alasan mcm biasa la ..sibuk.
Blog ni pun dah mcm tak nak bagi aku masuk tadi..dok lupa password.

La ni aku tgh MC -3 minggu MC..
gile la..seumur idup aku ni tahun pertama aku banyak guna MC.
selalu aku ckp..kdg2 teringin nak guna MC sbb tak penah guna. Biasa cuti aku AL aje.
Kalau pregnant pun aku memang susah nak sakit.
Mungkin gen famili aku sihat waalfiat kot.

Tapi dan-dan nak habis EMBA ni..menjelang final ni la pulak aku leh injured.
Nak dijadikan citer..aku terlanggar kaki sofa kat rumah aku ni.
Oo..sebenarnya itu bukan benda yang pelik. Aku memang suka terlanggar-langgar benda. Zaman sek menengah dulu lagila..asyik jatuh aje. Selamat sekarang anak aku dah 2..dulu risau gak kot2 efek..
Tapi kali ni luar biasa sikit sakitnye.
Aku dok push punya push jalan mcm biasa. Last2 jadi terlampau sakit.
Ajak en suami gi KPJ selangor dlm kul 10 mlm-terus wat X ray..ooo jari kaki ku dah patah rupa2nya..
Terus dapat MC..

Tak taula sonok ke tidak..Allah tu kan maha perancang. Aku MC sampai 24/6..Aku VIVA 26/6..

Wau..too coincidence.

Dan kita ni kan suka sangat berprasangka. Sampai aku terpikir mesti orang pikir aku saja2 wat MC.
Tapi kan prof muhaya cakap..syaitan yang paling dasyat adalah minda kita yang suka berprasangka buruk pada orang.

Tapi sebenarnya aku lebih suka hidup yang sibuk.
Kerja sampai 5.30. Pas 5.30 pm lepak kat teh tarik place siapkan kerja sampai kul 8.15, magrib dan isya' terus. Balik dan main dgn anak2 sampai tido...

Yang ni..dok umah..Terbayang2 kat anak kat nurseri. Husband aku dah warning, jgn amik diorang. Biar dia yang amik. Betul jugak. Kalau ada anak2 lagi la aku mcm lipas kudung. Bila nak bersambung balik tulang temulang tu..huhu.

Itu sahajalah. Harap ini adalah permulaan yang baik utk aku bagi nyawa semula kat blog ni,