Pages

Thursday, December 30, 2010

kegilaan apakah ini-demam bola?

ya aku kemaruk bola semula..
hampir sejam aku melayan blog awek khairul fahmi
mencari link-link yang berkaitan dengan safee sali dan kemenangan bola sepak semalam..
sewaktu meeting dgn client pagi tadi pun aku tak dapat mengelakkan diri dari baca kosmo online pasal bola sambil buat muka poyo bila client bercakap..
hahahah..jangan tiru cara aku..tak baik
tapi sungguh..aku kembali demam
teringat zaman belajar dulu di sek menengah-aku gilakan rusdi suparman sampai ada satu scatch book pasal dia
dan kawan aku yg sgt sweet Pini gilakan Azman Adnan..
huhuhu..
zaman univeristi aku gilakan Bambang Pamungkas (masa tu main untuk pasukan selangor) sampai penuh poster bambang dalam bilik..
dan aku frust bile dapat tahu Bambang rupa-rupanya dah kahwin..
Grrr..gila betul.
Terima kasih pasukan Harimau Malaya sebab mengembalikan semangat aku pada bola sepak tempatan.

walau aku selalu kena tegur dgn En Hasben pasal salah kata sepakan percuma, sudut or penalti..
hahahaha..janji aku suka gile-gile-gile..............
yang penting game lawan Indon semalam memang best....
Tahniah Sapee Sali..(saje je aku salah eja..sebab aku panggil dia Pi'ee di rumah..nama manja bagi en suami jeles..)

dan juga Khairul Fahmi...tanpa ketangkasan anda mengawal gawang tak mungkin Malaysia juara..

bezanya kali ini aku kemaruk bola takdelah sampai berangan Sapee Sali dan Khairul Fahmi jadi pakwe aku

sebabnya En Suami aku pun sorang player university dolu-dolu..(serius-salah satu criteria pakwe satu ketika dulu adalah mesti seorang player bola sepak..adakah???)

...xdola plak gambor en suami main bola

Ini gambar Yana dan En Suami meloncat (Hore--hore--hore--)waktu wisel penamat berbunyi..

Manakala maknya dok sebok cari mana Sapee Sali...hahahaha!!

Tuesday, December 28, 2010

cerita opah saya

semalam aku gi melawat opah kat PPUM...Dalam 6.25 aku tiba di ward nye.
keadaan nampak dah stabil
tapi still tak bukak mata
cuma mulut dia tak ditekupkan lagi dengan corong untuk oksigen tu....
aku sempat mengaji kan Yassin dan Surah Ar-Rahman untuk dia....


moga alunan ayat Quran itu membantu semangat nya untuk sedar
nurse kata dia sedar
sesekali air mata dia berlinang.......
aku juga turut mengalirkan air mata..
kali ini perasaan sayang aku pada dia hadir tanpa dipaksa
aku mengaku sebelum ini aku tak berapa rapat dengan opah
disebabkan dia lebih rapat dengan akak aku..Kak Su
mungkin disebabkan dia menjaga Kak Su sehingga usia 6 tahun
selain tak berapa rapat..ada beberapa perkara yang menyebabkan aku "kurang menyayangi" opah sebelum ini..
tapi itu cerita lama..
melihat dia terlantar.segala perasaan "kurang" itu lenyap perlahan-lahan
aku juga insaf
bagaimana agaknya aku menghabiskan hari-hari tua aku
takdir Allah tak dapat kita duga
segalanya ada di ketentuanNya, cuma kita yang tak mampu menganggarkan
paling pantang-bila ada yang bertanya
"Agaknya sampai bila dia boleh bertahan, Dr?"
Kenapa nak tahu sampai bila dia boleh bertahan? Soalan itu untuk apa sebenarnya..
Kita yang sihat waalfiat pun mungkin akan bertahan hanya sekejap lagi di bumi Tuhan ini. Mungkin ketika buang air di tandas, kita boleh dipanggil meninggalkan dunia ini.
Di hospital juga aku sempat muhasabah diri, mulianya kerja jururawat. Kita selalu mengaitkan hospital dan membantu pesakit-Dr. Tapi melihat nurse yang menukarkan pampers pesakit yang koma, membawa sebeban najis pesakit...aku jadi insaf.
Aku di pejabat yang masih sempat "menggoogle" website 2 lain, sedang mereka bergelumang dengan pesakit yang tiada daya.
Lebih indah jika bahasa dan adab mereka tidak tercelar dengan kata-kata yang kasar.
Aku tak nafikan ada mereka yang kasar. Menjadikan aku turut sakit hati.
Lepas maghrib di surau, aku bergerak untuk balik ke rumah. Hujan teramat lebat, singgah di kafe bersebelahan kawasan parking..
Kalau ke PPUM, jangan lupa jamu selera dengan laksa Enzo Cafe...


sedap...

Sunday, December 26, 2010

entry basi

terasa lama sangat tak berblog
almaklumlah banyak sgt yang terjadi kebelakangan ini...
aku mulakan dengan yang bahagia dulu...
yes..happy birthday to me...
happy birthday to me..
happy birthday to me...
selamat ulang tahun ke -28 buat diriku..
tiada rahsia untuk umur..memang lagi 2 tahun aku nak menjejak 30 tahun..
aku memang jarang meraikan hari lahir..lagi2 keluarga aku memang susah betul nak celebrate birthday ahli keluarga yang lain..
tapi dah kahwin..ni aku dan suami berazam untuk meraikan setiap hari2 penting keluarga kami bersama2..
cite brithday celebration ni lagila geli hati...
teringin nak makan seafood..husband pun bawakla pegi restoran seafood di subang..
drive kete kancil aku yang hidup segan mati tak mau tu aje
almaklumlah kesian la pulak biawak idup tu..
tgh2 perjalanan, nampak kedai kek, husband nekad nak berenti kat kedai kek tuh..kami pun parking di tepi restoran mamak berhampiran kedai kek tu...
abis beli kek, nak start balik enjin kete..dushhhh..enjin tak mau start da....
dah nak dekat 5 minit kami cuba start enjin, orang keliling pun dah start angkat kening smbil gelak2...
aku ngan suami buat muka macho masuk kedai mamak tu order tose untuk aku dan mee goreng mamak untuk dia..
potong kek pun dlm kedai mamak tuh,,,,



sabar ajela.....kikiki...
tamat cite hari jadi..opps..
azam untuk umur 28 tahun ni...
1)nak make up sebelum kuar umah..(ganaz tak azam ni..almaklumla..dah kena tegur..serabai sgt tiap kali gi keje)
2)nak solat dhuha at least sekali seminggu
3)nak ngaji tiap2 ari....

itu aje..tak berani nak azam banyak2..risau tak terbuat..

kisah dayana..
dayana makin bijak..bagi salam "kum" dan jawab salam "lam" tiap kali nak masuk umah ataupun nak kacau aku masak kat dapur.
mcm2 peel la dia ni..tapi itulah yang membuatkan aku rindu tiap kali di pejabat.
rumah kalau tak bersepah namanya bukan rumah akula...
aku suruh dia kemas, dia folo aku cakap, selang 5 minit-habis semua mainan ditonggangnya mcm kapal pecah.




kisah sedikit sedih
opah aku (sebelah mak ) dimasukkan ke hospital selasa lepas...kerana kegagalan buah pinggang...
ICU 2 hari..hari khamis lepas ditukarkan ke wad
sedih sgt tengok keadaannya yang bernafas dengan bantuan oksigen
aku selang sehari selepas kerja akan melawat dia di ward..selamat suami memahami, dia menjaga Dayana di rumah sehingga aku pulang dlm pukul 9 malam...
hari sabtu dan Ahad sebelum Dayana bangun, aku dah keluar rumah..
dari pulul 8.30m pagi hingga 11 pagi aku melawat dan membacakan YAssin untuknya semoga dia dapat kekuatan...
selain itu untuk menemankan mak aku yang kelihatan begitu sugul sekarang....
doakan opah ye kawan2..

Sunday, December 19, 2010

bercerai

rupe2nya ramai kekawan aku yang dlm proses menuntut perceraian di mahkamah
almaklumlah aku dah jarang sekali berchatting a.k.a bergossip sini sana
disebabkan kerja yang menimbun
dan aktivity mencari kerja lain yang jugak menyebabkan masa aku dengan kawan2 terbatas
aku rasa sedih dan risau
sebab kebanyakannya aku adalah saksi zaman percintaan mereka
aku harapkan mereka kuat semangat
mampu berfikir dengan tenang dan waras, jangan ikutkan perasaan

kajilah sebaik mungkin-apakah itu jalan yang paling tepat boleh dilakukan
perceraian adalah perkara halal yang paling dibenci oleh Allah s.w.t
antara sebab musabab paling glamer dewasa ini ialah:
1) duit
aku pernah dinasihati oleh seorang rakab @ abang di tempat kerja sebelum aku berkahwin dulu..jangan sekali2 gaduh sebab duit. kerana duit hilang semua perasaan sayang..
apakah hebatnya duit hingga mampu merungkaikan segala janji dan perasaan indah sebelum disatukan?bukankah duit itu datangnya dari Allah s.w.t. Kerana Dia duit kita menimbun dan kerana Dia juga duit itu akan susut. Jika salah seorang yang asyik sponsor dalam belanja keluarga, apakah pasangannya tiada sumbangan apa2? Kerana apa kita berkahwin? Adakah hanya untuk berkongsi harta..Bukankah berkongsi rasa, berkongsi zuriat, berkongsi ilmu dan sama2 membimbing hingga hari terakhir salah satunya dipanggil oleh Allah,atau jika kedua2nya dipanggil serentak oleh Allah. Janganlah hanya menjadi hamba duit, tuntutan pada Allah kita lupakan.
2) tiada persefahaman
memang tiada manusia yang pemahamannya 100% sama..sebab itulah manusia ini unik..oleh sebab itu perkahwinan diciptakan. untuk sama2 belajar memahami satu sama lain. adakah terlalu hebatnya persefahaman sebelum kahwin hingga akhirnya mewujudkan tiada seperfahaman selepas kahwin?
3)gangguan pihak ketiga
ini biasa aku dengar....gangguan pihak ketiga yang menggoda hingga pasangan tergoda..gangguan keluarga mertua yang masih terlupa bahawa anaknya sudah berpunya
dan lain2 lagi..teringat cerita "keabadian cinta" semalam di Astro Prima-seorang nenek menasihati Cheryl Samat-"Jika kita mencintai seseorang, tiada halangan untuk bersama"..Bila kita betul2 mencintai, pasti kita mencari cara terbaik untuk memastikan gangguan itu kita bileh atasi
banyak lagi...aku sekadar berceloteh..bukanlah pakar motivasi@pakar perkahwinan untuk menasihati org..aku juga tak sampai suku dekad tempoh berkahwin...
walaubagaimanpun ini adalah statistik dari Jakim berkenaan pasangan bercerai pada tahun 2010..renung2kan!
Statistik dari Bahagian Penyelidikan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melaporkan pada tahun lepas sahaja, daripada 135,136 pasangan atau perkahwinan yang didaftarkan, seramai 27, 166 pasangan muslim pula disahkan bercerai.
Antara lain, kedua-dua pihak menyatakan sebab utama mereka bercerai adalah disebabkan :
Di pihak suami :
Tiada persefahaman – 43.33 peratus
Tidak bertanggungjawab – 32.93 peratus
Masalah akhlak atau sosial – 12.03 peratus
Campurtangan pihak ketiga – 5.54 peratus
Masalah ekonomi – 2.62 peratus
Di pihak isteri :
Tiada Persefahaman – 69.44 peratus
Tidak bertanggungjawab / masalah akhlak / sosial – 5.84 peratus
Campurtangan pihak ketiga – 4.42 peratus
Masalah seksual – 1.38 peratus

Wednesday, December 15, 2010

tahniah en rahim

tahniah suamiku..
penantian 9 bulan akhirnya dibalas dengan hadiah yang sangat menggembirakan...
semoga biasiswa ini memberikan impak untuk abang menghabiskan master dengan lebih bersemangat
dan menjadi tenaga pengajar muda (muda ke?)yang berdedikasi satu hari nanti...

tapi selalulah ingat
janganlah terlalu gembira kerana setiap anugerah itu datangnya dari Allah
bila-bila boleh diambil semula kerana hanya Dia yang memiliki segala2nya
dan kita hanya penjaga amanah...

amende aku membebel ni..hahhahha...



sentimental pulak aku tengok gambar ni...en suami adalah seorang bapa yang penyayang..untung dayana ada ayah mcm ni..untung lagi aku sbb ada co-partner yang sangat bertimbangrasa terutamanya bila penat sangat balik keje kena masak dan biasanya dia yang melayan ragam si comey tuh.
smlm kami berbual..teringat zaman masa dayana baru keluar dari perut..terlalu banyak benda yang dirisaukan olehnya sampai aku jadi angin sekejap sebab aku pun jadi risau sekali..antaranya ialah:
1)kenapa yana ni asyik tidur aje..bangunlah anak ayah..(baby tu baru sehari keluar perut..dia tak biasa lagi environment luar planet perut)
2)kenapa yana ni tidur asyik pandang mama aje.tak sayang ayah ke..(yana smpai 6 bulan kepala dia syik senget ke kanan..aku lak tidur sebelah kanan yana..)
3)kenapa mata yana tak berkelip2 ni(masa tu yana baru seminggu..mak aku kata normalla..ada penjelasan saintifik pasal ni tapi aku tak ingat nape)

ok bang....good luck ok..


chiayo!chiayo!

Sunday, December 12, 2010

anak mama dah pandai ngaji...

jangan tak percaya tajuk aku tu.. dayana dah pandai mengaji.. siap baca Majmu'Shariff sebelum tidur.. tapi minta maafla..bahasa nya cuma dia aje yang faham....lagi terror..dia boleh ajar ayah dia mengaji..
videosayang anak mama seorang ni..harap2 berkekalan lah minatnya pada bahan-bahan ilmiah dan zikir-zikir berunsurkan Islam sehingga bila-bila..Amin..
video

Monday, December 6, 2010

emas diuji dengan api

hari ni betul2 kesabaran aku diuji...
tengah aku nak rest kan otak apabila penat buat report2 yang dikehendaki oleh bos,
saje je bukak email..
lebih kurang 2-3 email yang bunyinya lebih kurang begini...
nak main-sila email xxxx@yahoo.com...iaitu email aku..tak tahu la diorang dpt email aku dari mana?
tapi aku yakin itu adalah angkara orang yang sama...
mcm mana aku yakin sbb dari profile tempat asal penghantar2 email itu dari daerah dan negeri yang sama dengan petualang tu.....
perasaan aku adalah sangat marah.....
tapi pada masa yang sama aku kesian..mungkin dia masih tak dapat menilai khilaf di sebalik dirinya sendiri..sehingga dia melampiaskan marahnya pada aku..
dan taktik yang digunakan adalah sangat jijik.
kes yang jadi antara kami telah empat tahun berlalu..tapi mungkin baru sekarang dia dpt menjejaki alamat emel aku.
apa yang jadi biarlah antara aku, dia dan HR syarikat yang tahu.
Aku hanya menjalankan tugas..dan dia yang lari dari tempat kerja (abscond) sewaktu sepatutnya siasatan dalaman membabitkan kes dia perlu dilakukan.
Jika dia betul,mengapa tidak hadir menegakkan kebenaran? Jika dia yakin aku salah, mengapa marahkan aku melalui emel.
Berkali2 aku tekankan aku menjalankan tugas, jika orang lain boleh terima nasihat dan amaran bila melakukan kesalahn disiplin mengapa aku tak boleh ambil tindakan yang sama pada dia hanya kerana dia berusia?
Aku harap dia dapat menilai perkara ini semula, kaji kelemahan sendiri dan jangan hanya tahu menunding jari pada orang lain.
Akhirnya aku delete account emel itu untuk mengelakkan dia masih mempunyai ruang dan cara untuk merendahkan martabat aku. Harap dia diberi petunjuk agar mampu mengawal emosi dengan cara yang lebih berhemah.
Pada diriku pula-aku anggap ini adalah pelajaran yang sangat bermakna buat diriku. Aku yakin Allah sedang mentarbiah diriku agar jangan terlalu leka dibuai pangkat dan kuasa..
Ini adalah api yang sedang menguji emas atau kejayaan aku di masa hadapan-insya Allah. Amin.

Saturday, December 4, 2010

dayana zulfah beyond 1 year 4 month








2-3 menjak ni takde mood langsung nak menulis..alih-alih ni ajela modal aku.. anak dara aku yang makin bijak, cheeky dan semakin jelita..awww....

antara perkembangan terbaru die ialah:
1) dah berjalan dgn sgt laju sampai aku susah nak kejar..tapi malas nak komen..sbb aku dulu yg x sbr2 nak tgk die jalan.
2) dah lancar sebut "LaIlahaillallah..."skrg dlm proses nak ajar Muhammadurrasulullah..Dia cuma tersangkut dkat mmmmmuammmakur...
3)Dah pandai bergaya dengan jenama dan rekaan fesyen tersendiri..Bukti tengok gmbr2 di atas. Kasut pun dah pandai pilih sendiri.
4) Pandai merajuk.Buat2 nangis...tapi selalunya tak dilayan oleh pihak penaja.
5)sgt suka makan buah. boleh habiskan epal seketul..
6) suka menyanyi sekuat2 hati..ikut perangai sapala ni..huhuhu...

Sunday, November 28, 2010

Buku: Bila Allah menduga kita



buku ini aku beli masa jalan2 kat Warta Bangi (tempat merayau masa zaman belajar) minggu lepas sementara menunggu suamiku ada discussion dengan lecturenya.
Mula2 rasa menyesal sebab macam membazir aje beli buku tak pikir panjang..
tapi bile dah abis satu bab, aku rasa sangat seronok dan asyik terpikir2 mutiara kata yang ada di dalamnya..
antara ayat yang sangat menambat hati aku ialah:

1) dugaan adalah rakan karib insan sejak lahir hingga saat kematian menjemput.jadi, jangan berputus asa, doalah agar diberikan kekuatan dan kemampuan menilai apakah nikmat yg mampu diraih atas setiap dugaan yang menimpa
2) John F kennedy , "dont pray to live easier, but pray for getting more stronger"
3) manusia kadang2 suka menyalahkan takdir dan Pencipta apabila ditimpa masalah, tapi jarang bersyukur apabila mendapat sesuatu rezeki @ kebaikan.
Antara analogi yang sangat menarik adalah:
Ada seorang pekerja binaan yang sedang membuat kerja di tingkat paling atas, bunyi ketukan dan kerja2 pembinaan sangat bising. Dia ingin memanggil kawannya di bahagian bawah, tetapi suaranya tidak kedengaran.
Dia mempunyai idea, dia membaling syiling ke bawah di mana kawannya bekerja. Kawannya cuma mengutip syiling tersebut tanpa memandang atas. Dia baling lagi syiling dan kawannya sekali lagi mengutip tanpa memandang siapa yang membaling syiling tersebut. Akhirnya dia membaling batu dan hampir terkena kawan beliau, barulah kawannya memandang ke atas, hendak tahu & marahkan siapa yang empunya angkara membaling batu tersebut.
Begitulah manusia-jika mendapat rezeki jarang hendak mentarbiah diri untuk bersyukur kepada Illahi, jika mendapat bala barulah dia sedar dan ingatkan siapa Pencipta.

banyak lagi ilmu yang menarik, seboleh2 nya aku ingin kongsi untuk manfaat bersama dan juga sebagai latihan pada otak aku supaya tidak lupa..tapi lenguh pulak jari ni..
Ada masa nanti aku sambung..

oppss..penulis buku ini ialah :Syed Alwi Alatas.

Sunday, November 21, 2010

jalan2 kat taman kota kemuning

2-3 menjak ni teramatla malas mengupdate blog
padahal banyak benda yang spesel jadi minggu ni
hari raya korban-aku bawak dayana solat raya sekali....
seronok tidak terkata..sbb sejak tahun lepas aku tak solat raya..
yela..anak menyusu badan..asyik nak mendakap aje kejenye..
tapi sekarang yana dah jalan..aku redah aje bawak die pergi surau taman perumahan kami
alhamdulillah.dia pandai bawak diri..
masa tahiyat akhir aje dgr die bersuara AllahuAbbat...2-3 kali sekuat2 hati...
selebihnye die main beg telekung aku di belakang..
aku pun solat di saf yang belakang sekali..bersama anak2 jiran @ peminat2 setia Dayana...
petang tadi ku paksa jugak hasben bawak kami anak beranak brsiar2 ke taman permainan
dia bawa kami ke taman di kota kemuning..
seronok melihat orang main layang2..kami pun mencuba, beli layang2 dengan harga RM5..



si kecikku ini...dah mcm orang besar lagaknya, jalan tak nak dipegang...ke hulu ke hilir dengan gaya tersendiri..


alhamdulillah dia dah berjalan dengan lancar..
satu ketika dulu aku terlampau risau sampai bernazar sesuatu jika Dayana berjalan..
Alhamdulillah, nazar itu telah aku tunaikan...
...
banyak perkara yang merisaukan dan meresahkan aku 2-3 menjak ini..
tetapi masih banyak ruang dan masa untuk aku penuhkan bagi mengisi ruang2 pembesaran anak ku dan masa bersama kami suami isteri..
semoga aku terus diberikan kekuatan dan petunjuk agar selalu di jalan yang lurus.

Wednesday, November 17, 2010

ujian tandanya Allah sayang

setiap kali dugaan menimpa.
yakinlah bahawa Allah sedang menguji
sejauh mana keimanan dan ketabahan kita
ujian juga merupakan sessi taaruf dari Allah dengan hambaNya, sama ada benar-benar beriman atau hanya mengaku beriman...

Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta. (Al-Ankabut: 2-3)

Dalam sessi hubungan rumah tangga..semua orang pasti akan diuji-ada yang ditimpa dugaan kemiskinan, ditimpa pula dugaan kecurangan pasangan, dugaan penyakit, dugaan hubungan tidak direstui..semuanya diduga, sama ada tahan atau tidak, sama ada teguh memegang ikrar sewaktu diakadkan sebelum sah menjadi suami isteri..

Semoga kita terus kuat..suamiku. Telah ku wakafkan jalan hidupku kerana Allah Taala..
janganlah kita berdukacita kerana Allah sedang menguji kita. Susah atau senang insyaAllah kita harungi bersama..

Sunday, November 14, 2010

Uncle Seekers Dedahkan Hubungan Cinta Rahsia Dengan Bekas Permaisuri Agong Siti Aishah

terkejut sakan aku bile baca entry dlm laman blog hiburan kegemaran aku..beautiful nara..

sama ada ini adalah kebenaran atau propaganda..ianya tetap mengaibkan



1) mengaibkan orang islam-berpelukan tanpa berkahwin
2) mengaibkan institusi istana-walaupun mantan..satu ketika dulu adalah wanita tertinggi bagi orang melayu.
3) menimbulkan syak adakah ini angkara sihir atau betul penangan cinta-kerana cinta tiada apa yang mustahil..

untuk maklumat lanjut sila ke blog beautiful nara atau berkunjunglah sendiri ke blog uncle seekers..tapi make sure anda ready dengan bekas sekiranya anda termuntah..sbb tulisan2 itu bagaikan dialah jejaka hangat di pasaran..

Wednesday, November 10, 2010

master or business?

semalam aku ala2 serius tahap gaban
surf kat online course2 di IPTA/IPTS yang ada di seluruh Malaysia
untuk aku amik part time MBA
mak ai harganya mahal sekali
selain itu dalam kepala ku berlegar2 satu business untuk aku buat
amik loan bukak franchise taska
kalau amik master aku nak apply jadi lecture
kenapa MBA?
sebab bidang kerja aku sekarang memang menjurus kepada business management
walaupun aku sebenarnya ada ijazah dalam bidang KIMIA
kenapa aku jadi macam ni?
punca utama sebab aku dah jelak kerja makan gaji
bosan betul dengan karenah dan permainan ofis..
tersekat atas nama hormat dan protokol yang ntah hapa2...
akuangkuangkuang
ganaz tul statement ni..



wa..................
stress tul 2-3 menjak ni..
kan best kalau duit turun dari langit
macam hujan yang mencurah2 di luar tingkap ini
tapi itu hanya imaginasi
hidup mesti diteruskan
persoalannya mampukah aku berjuang semula dan bertemankan buku-buku
ataupun menghadapi karenah dan asam garam perniagaan..
Assobru Minal Iman.......

Monday, November 8, 2010

kehadirannya membahagiakan saya

aku bersembang dengan seorang makcik hujung minggu lepas..
katanya dia penat menjaga anak orang..
3 orang semuanya..
semuanya sedang dalam fasa hendak berjalan..
macam Dayana lah agaknya..mesti tak menang tangan dia..
katanya Sabtu Ahad pun dihantar oleh ibu bapa mereka..
aku tanya kenapa terima?
Sabtu Ahad hari untuk pengasuh berehat..itu pendapat aku yang mutlak.
menjaga Dayana sehari suntuk yang sangat lincah dah cukup membuatkan aku tak menang tangan..
mengah menjelang malam..
ini pulak 3 orang serentak-7 hari seminggu-dan yang paling penting anak orang!
"Nak buat mcm mana-dah diorang bayar untuk sebulan.."jawab makcik itu..
Kerja apa sampai sabtu ahad tak nak jaga anak? Pening aku memikirkan.
Masyarakat Melayu kita sudah menjurus ke budaya yang tidak patut.
Seorang Manager berbangsa bukan Melayu di ofis aku, usia lingkungan 40-an-masih tidak kahwin..
katanya dia jelak melihat budak kecil. sebab dari kecik dia menjaga budak kecil yang dihantar oleh ibu bapa lain supaya dijaga oleh ibunya.
Jaga sepenuh masa, buat macam anak sendiri, usia 3 tahun baru ambil balik..
ada seorang hingga usia 18 tahun sekarang, maknya masih tak nak membela anak sendiri.
Geleng kepala aku mendengar.
Alasan-susah untuk bekerja apabila kena melayan karenah anak yang masih kecil.
Pada aku-anak adalah anugerah yang paling terindah.
Setiap saat yang membahagiakan dalam hidupku biarlah ada dia bersama.
Kalau boleh setiap saat aku mahu melihat dia membesar.
Cemburu melihat pengasuh yang tiap petang bercerita apa perkembangan terbaru.
Hari ini ibu bercerita Yana dah boleh menyambung zikir "Subhanallah"
Dia menyambung "Walamillah..(Walhamdulillah...")sambil menggoyang2kan badan..

Aku menunggu dan memujuk dia menyanyi untukku hampir 1 jam malam ini...baru aku percaya anakku itu benar2 seperti yang ibu ceritakan...
Tiap kali dia menyusu walau dalam aksi apa sekalipun-aku sangat rasa bertuah..kerana aku masih mampu bersama dia hari ini..
Tak faham..adakah mana2 ibu yang tak dianugerahkan perasaan seperti ini.
Sesibuk mana pun kita di tempat kerja-anak adalah tanggungjawab..
Mendidik dan membentuk, mencorakkan dia adalah tugas seorang ayah & ibu..
Bukannya pengasuh..

Sunday, November 7, 2010

bercuti di bukit merah laketown resort

mengambil cuti sehari sebelum Deepavali
dah plan lama diam2 dgn sang suami
kite bercuti jauh2 ye.ilangkan serabut..
ikut hati aku yang gilakan kerja..rasa melampau tindakan aku bercuti walaupun sehari
di saat semua orang tengah busy untuk run-up new project
tapi aku kena ingat selalu
lepas project handover sepenuhnya..lagila susah aku nak cuti
tak payah fikir pasal bos bagi @ tapi rasa sayang nak tengok setiap movement of operations tu lagi mendalam
cerita pasal bos..bile2 nanti aku akan cite...bos baru akan menjelma tak lama lagi..aku??hahaha...ada perasaan bercampur2

so tanpa melengahkan masa..dipersembahankan gambar2 fresh dari bukit merah laketown resort...

sementara menunggu ayah membeli tiket ke EcoPark





Menyaksikan animal show. yana & ayah bersungguh2 bersorak memberikan semangat kepada burung kakak tua..

cubaan untuk meloloskan diri dari pegangan mama untuk join show kakak tua


muka 3 beranak yang takut bile cik kakak tua bergayut kat bahu


semua binatang dipanggilnya "cat".takpela sayang slow2..nanti mama bawak gi zoo lak.


Nenen time...untung nya breastfeed ni...mana2 pun jalan hatta di sebelah kandang buaya pun takde masalah..
segan orang lalu lalang hasben tolong cover ngan payung..


dinner kat seafood di hadapan resort setentang dengan tol bukit merah..mengantuk anak mama..lupe nak tutup mulut tgh posing..


yana berposing dengan "Jibbon" orang utan betina yang sporting..Hari Kedua kami melawat Orang Utan Island..
Di sana terdapat sekeluarga orang utan yang ditempatkan. yalah, sebagai usaha untuk memastikan orang utan tidak pupus.




Yana tengah excited nak gi waterpark


sayang anak ayah..


gambar kenangan di bilik hotel..yang sangat berpatutan harganya..

syukur Ya Allah..berpeluang juga aku bercuti..

rita & aidil


Rita Rudaini nekad 'lawan' suami di mahkamah

KUALA LUMPUR 6 Nov. - Pergolakan rumah tangga Rita Rudaini Mokhtar, 34, yang sebelum ini menunjukkan tanda-tanda perdamaian, kembali 'panas'.

Ini berikutan pelakon itu akhirnya mengetahui secara sahih bahawa suaminya, Aidil Zafuan Abdul Razak, 23, ada membuat dua tuntutan mahkamah terhadapnya pada awal Oktober lalu.

Pelakon terkenal itu pergi sendiri ke Mahkamah Syariah Seremban dan Mahkamah Tinggi Seremban, Negeri Sembilan pada 2 November lalu, bagi mengambil notis berkenaan.

Menurut Rita, pemain bola sepak negara dan Negeri Sembilan itu telah membuat tuntutan hadanah iaitu hak penjagaan kekal terhadap anak sulung mereka, Airit Rayyan Rizqin, 15 bulan.

Satu lagi tuntutan yang dibuat oleh Aidil adalah perintah isteri kembali taat (nusyuz) yang turut difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban.

Berita selanjutnya rujuk sini

Walau berita ni tak menjejaskan ekonomi negara, sedikit sebanyak menjejaskan ketenangan hati aku..sebabnya ialah.

aku minat kat Rita Rudaini..

pelik gak pasal apa aku suke kat die.tapi aku suke tgk die belakon..
ape2 pun aku harap dia kuat hadapi dugaan ini, dapat berfikir dengan tenang dan waras untuk kebaikan anak sulung dan juga bayi yang dikandungnya..

namun demikian,aku juga ingin bertegas apa-apa sekalipun perkahwinan adalah kontrak jangka masa panjang, perkongsian seboleh2 nya sampai mati
sebab itu setiap jalan yang diambil perlu mendapat restu terutamanya dari ibu bapa..

untuk ibu bapa pula..ambillah iktibar dari filem ibu mertuaku..
mustahil pokok bergoyang dengan sendiri juka angin tidak bertiup
mustahil tangan berbunyi jika bertepuk sebelah tangan...
seburuk manapun menantu..itulah yang dipersetujui nikah oleh anak tuan/puan...
renung2kan dan selamat beramal.

Wednesday, October 27, 2010

fesyen baru



Walaupun Yana masih terkedek2 berjalan...
Tak nak pakai seluar semula bila tukar pampers dia..
Suka sepahkan baju yang mama dah lipat, pastu amik tudung mama sorok bawah kerusi..

Tapi dia dah pandai solat..hehehe..Jangan x caya..
Awahuabbat (Allahuakbar-dalam bahasa baby)...
Hahah..tapi tu ajela yang dia reti..berkat selalu letak dia di sejadah sebelah kami solat..banyak pergerakan solat yang dia boleh tiru..sujud, rukuk, duduk antara dua sujud..

Wednesday, October 20, 2010

kemamaian.

tajuk apakah itu?
jam dah 12.55 malam..baru setel reconcile result SOV 8 untuk dipersembahkan pada commitee meeting esok..apakah itu SOV? System Output Verification.
Dah masuk 8 kali SOV, still x pass 2 lagi...memang rezeki aku dapat client cerewet kali ini..
tapi apa2 pun kena bersyukur sebab ada gaji hujung bulan..
untuk bagi mak abah, untuk bayar ibu yang jaga yana, untuk belanja hari2, untuk tolong en suami yang tengah gigih nak habiskan master..semoga berjaya dan tabah selalu abang..
ada kawan2 yang tengah susah hati sebab maybe company akan lay-off kan mereka..
aku turut susah hati..
sebab kami bangkit jatuh sama2 sejak penubuhan company ini..
cuma rezeki aku di sini-zon "masih" selamat..
satu hari nanti mungkin aku juga harus susah hati tentang lay off..
ajal, maut, rezeki, jodoh..
semua di tangan Tuhan..
ok-mari menikmati nikmat tidur...

Monday, October 18, 2010

Monday blues.

Salam Isnin.
Terasa cepat sangat masa berjalan. Lagi 2 bulan menghampiri penghujung tahun. Lagi 2 bulan usia aku akan mencecah 28 tahun.
Sebelum mata terlelap sementara menanti Dayana terlelap (menyusu dengan aksi yang pelbagai sekarang), aku selalu terfikir adakah aku dah berpuas hati sepenuhnya dengan apa yang aku dapat sekarang?
Tentu sekali berkenaan kerjaya. Siapa sahaja akan inginkan yang lebih baik. Lebih RM. Lebih mencabar. Bidang kerja yang berlainan dari apa yang ada sekarang. Dan yang paling penting mendapat syarikat atau majikan yang menjaga kepentingan pekerja.

Semua orang inginkan itu, suasana kerja yang paling optimum diingini oleh semua orang. Tetapi jika mendapat syarikat yang teruk, boss yang fussy dan gaji yang tidak setimpal, perlukah kita bising dan meracuni fikiran semua orang di tempat kerja.

Kadang-kadang aku mual dengan sikap orang begini. Terlalu asyik mengomplen tetapi hujung bulan itulah gaji yang digunakan untuk membayar rumah, bagi makan anak bini dan belanja sehari-hari. Mengutuk bos dengan sehabis daya, hingga tiada bahasa yang lebih teruk boleh digunakan..itu budaya kitakah? Aku betul-betul tak paham.
Nasihat aku selagi kita makan gaji setiap hujung bulan, janganlah mempropagandakan kebencian kita hingga mencipta suasana yang busuk di tempat kerja. Tak puas hati, nah, pergi bukak jobstreet dan selagi tak dapat kerja lain…diam-diam saja.

Melihatkan ramai orang yang meminta temuduga di luar kaca bilikku pagi ini, aku teringatkan hari pertama aku memohon kerja. Graduate Chemistry dari UKM, seorang yang berlagak dan bercita-cita tinggi, syarikat ini pada aku adalah tempat persinggahan pada mulanya.

Siapa sangka tanggal 1 Ogos 2010, genap 5 tahun aku bekerja di sini, dari seorang penyelia Alhamdulliah hari ini aku ada bilik sendiri. Jujurnya, aku masih tak puas hati dan banyak lagi yang aku ingini dalam hidup juga career.
Dalam hidup, ringkasnya aku bahagia ada suami yang menyayangi aku dan anak yang comel. Tapi aku masih ingin meneroka kaedah terbaik menjadi isteri dan ibu yang sempurna.

Lihat ragam Dayana yang asyik menguji kesabaran aku, aku terfikir, sebenarnya adakah aku belum bersedia untuk menambah ahli keluarga kami.

Lihat gambar di bawah, dia dah pandai bukak pampers sendiri….Geram betul. Tapi teringat nasihat seorang blogger-sarakids, kalau rasa marah sangat dengan anak, tarik nafas panjang-panjang dan ambil gambar buat kenangan.
Dahla nak pakaikan pampers nak dekat 10 minit berperang..dah pakai dia bukakkan pulak..Ni adalah keindahan masa kecil Yana yang boleh aku kongsikan bila dia dah besar nanti-lasaknya macam anak lelaki...


Dulu kalau aku marah aku sebut “biasa dia….”Dia akan pandang aku dan tak lama lepas itu dia akan nangis penuh menyesal (ye ke?)..semalam aku sebut “biasa dia”..tak lama lepas itu dia mengulang2 perkataan “acccer diiie..acceer diee…accerrr dia” dengan penuh bersungguh2 lepas tu tergelak-gelak. Dia ejek aku..Sabar betul. tapi comel sangat bila dia ajuk aku tu...Nampak sangat anak aku dah makin membesar.

Ni adalah gambar-gambar kami di Taman Tasik Shah Alam. Konon-konon nak gilap skill berjalan dia…tak pasal-pasal dia ada hati nak merangkak tengah-tengah rumput tu…

Ayah dengan sabarnye memimpin anak tersayang yang still x dapat lupakan keindahan merangkak dengan kelajuan maksimum.

Makan roti coklat.


Naik bot keliling tasik shah alam…RM 5 untuk dewasa. Dalam bot ni boleh dia meragam nak nenen..mcm mana mama nak bagi…tempat terlampau open..baju lak fit gile…karang terbalik bot tu ada orang sasau tengok aksi kite..



Sekian sahaja cerita aku di tengahari hari Isnin.Panjang pulak aku celoteh. Perut terasa lapar. Rehat lagi setengah jam. Harap2 ada lagila makanan kat luar sana…
Babai…sayonara.

50 cara didik anak bijak



Tengok si kecik ni..bukan main eksyen dia main buaian tak nak berpegang..
Biasanya kalau aku sampai rumah cepat aku akan bawa dia ke taman permainan.
Saja..sessi menghirup udara petang dan latihan melawan serangan nyamuk..hahah..
Sambil main buaian tu, biasanya aku akan bersembang dengan dia..apa yang dia belajar kat umah ibu hari ni..makan apa, ada perkara yang dia sedih@ happy tak?
bunyi cam kelakar tapi anak aku menyahut apa yang aku tanya dalam bahasa dia sendiri..
aku lak buat2 faham dan sambung perbualan kami..
Kebetulan ada seorang kawan bagi aku emel- 50 kaedah didik anak bijak..dan membiarkan baby bercakap dan explore suaranya sendiri salah satu kaedah yang berkesan..so enjoy the knowledge.
1-BERTENTANG MATA
Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah pada awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.

2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA
Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.

3-JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN
Lakukan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya..

4-JELIRKAN LIDAH
Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah - ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.

5-HASILKAN BUKU BINATANG

Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Kemudian, 'bacalah' buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.

6-GELETEKLAH BAYI ANDA
Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humor bayi. Permainan seperti 'cak cekur' dan 'labah-labah panjat perigi' dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.


7-TUNJUKKAN PERBEZAAN
Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.


8-BERKONGSI PANDANGAN
Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. "Tengok anak kucing tu." atau "Besarkan pokok ni!" atau "Dengar tak bunyi bomba tu?" - untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.


9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA
Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri ("mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin...."). Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.


10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA
Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.


11-SENTUH DAN RASA
Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.


12-PERGI MEMBELI-BELAH
Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.


13-BERI KATA KUNCI
Jika anda berkata, "Mak nak buka lampu ni," sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.


14-BERI KEJUTAN
Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.


15-SEDIAKAN BANYAK TISU
Jika bayi anda suka main tisu, biarkan sahaja. Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.


16-BACA BUKU

Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa.


17-MAIN CAK-CAK
Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.


18-JANGAN LUPA REHAT
Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda - tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.


19-MAIN DENGAN WARNA Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.


20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA
Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza - termasuklah kacang pis dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.


21-ANGKATKAN SAHAJA
Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.


22-BIAR DIA MEMBEBEL
Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.


23-LATIHAN MENEKA
Gunakan beberapa cawan plastik dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.


24-BINA LALUAN HALANGAN
Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayi bagaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut.


25-IKUT RENTAKNYA
Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.



26-BUAT MUKA LAWAK
Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.


27-RASA SEKELILING ANDA
Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil melabel barangan tersebut.


28-CERITAKAN KISAH DONGENG
Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.


29-BAYANGAN WAJAH
Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi "yang lagi satu" senyum dan melambai padanya.

30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS
Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira - dan boleh berlatih menghafal nama warna.


31-GOYANGKAN BADAN
Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti seorang ballerina.


32-JADILAH TAMAN PERMAINAN
Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.


33-KIRA SEMUANYA
Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.

34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA
Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak ("adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?") sehinggalah ke soalan konkrit ("Pernah tak adik nampak kucing putih?")


35-TUTUP TV
Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya.


36-TUKAR PEMANDANGAN
Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.


37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA
Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda, buat dua salinan bagi setiap satu gambar - dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai, dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Semakin bayi anda membesar, anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya).



38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA
Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama, belajar merangkak, main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.


39-MAIN HUJAN
Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.


40-MENANGKAP SERANGGA
Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.


41-BERGURAU-SENDA
Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan "Ini Ibu." Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan 'gurauan' anda itu untuk membina naluri humor dalam dirinya.


42-MAIN DENGAN PAKAIAN
Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.



43-AJAR TENTANG ISIPADU

Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.


44-HASILKAN ALBUM KELUARGA
Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.



45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA
Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.



46-PERGI KE PERPUSTAKAAN
Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.


47-CONTOHI CARA SESAME STREET
Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.


48-MAIN BERULANG-ULANG
Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.



49-MAIN "TIRU-MENIRU"

Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.


50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN
Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk universiti nant