Pages

Monday, May 31, 2010

saat ini terpaksa juga aku lakukan..

jam sekang kul 6 pagi
aku bgun sahur kul 5.25
tengah sedap makan tetiba azan...
waduh-air tak minum lagi
jangan la dro susu aku ari ni..
takpela-tawakal..(cane leh terlupa tgk jam dah nak dekat azan)

arini jantung aku berdebar kencang
terdapat 65 orang staf yang terpaksa aku serahkan surat penamatan kontrak.
perasaaan ku adalah x smpi ati
ralat dan sedih
tapi nak wat camne
aku cuma buat kerja
kalaulah aku tokey yang kuar duit
maybe lain ceritanya..............

Saturday, May 29, 2010

Memikirkan hati manusia...hati aku?

Mari menghapdet apakah yang terjadi pada aku kebelakangan ini...
Alhamdulillah Dayana dah kuar dari ward pada hari khamis...
sonok nye aku dapat melepaskan diri dari percutian yang tak dirancang di hospital tuh..
Ini adalah wajah-wajah aku dan anakku di spital,
Ada wajah orang demamkah si Dayana?
Kalau bos aku tengok mesti kata aku saje je nak ponteng keje..hahahaha...



beberapa orang termasuk mak ngan abah aku cam x puas ati apasal demam sikit sampai kena tahan wad...
hmm..aku malas nak jawab.
sebab idea itu adalah buah fikiran dari aku yang tengah gelabah.
suhu tinggi 39.5-39.8...
aku x leh nak pikir pape..terus ajak asben gi SMC..
duit belakang cite masa tu.. lagipun aku dah cover dayana dengan insurans..bile lagi aku nak belajar untuk guna.
kalau tak cam org kaya baru jer bank in 110 tiap2 bulan kat Prudential.
ini lak adalah wajah aku yang kesedihan anak panas..

kul 2.45 malam kat emergency di SMC.laki aku saje je amik ni untuk membuktikan betapa x kiutnye aku bila sedih.
aku penat nak menjawab soalan2 atau idea ..
"tak yah sampai masuk ward-tuam2 aje badan dia..masukkan ubat kat ontot dia"
hmm.................bukan maknanya aku x leh nak dgr idea org..tp respectla principe aku buat sementara waktu.
bukan semua orang boleh bertenang pada waktu yang sesak..
lagi2 bab anak.
itu satu hal...
lagi satu cite nak share dlm ni..
pernah tak korang jumpe manusia yang suka nak kondemn keje org lain secara halus. Waktu yang sama konon-konon nak tunjuk kat orang lain dialah wira sejati..
Ni kisah benarla..
Aku dua tiga menjak ni banyak sgt dapat nasihat mcm ni.."Patutnya awak buat macam ni, bukan mcm sekarang"
Bila aku dah jelaskan kenpa aku tak leh wat mcm dia cadangkan tu..dia akan balas
"Kalau saya, sy try jugak smpi berjaya. Bukan follow aje apa orang atas cakap. kite kena fight untuk orang bawah kite"
Hmmmm..aku rasa nak nangis.
Adakah aku selama ni tak menjaga kepentingan orang di bawah aku.
Aku malas nak cakap lebih. Adakah selama ni masa dia di tempat aku, sesuatu yang berbeza dengan sekarang?
Aku sentiasa berpegang pada prinsip 360 Degree Leader-John C Maxwell..Ketua yang baik adalah dia yang dapat meneutralkan semua posisi yang berada di sekeliling dia. Semakin tinggi position seseorang, semakin banyak cabaran yang dia kena pikul. Tak semestinya apa yang kita nak, kita akan dapat..
Buatlah yang terbaik dan tawakal-insyaAllah diberkati Allah.
Itulah kesimpulannya aku kadang2 terlalu menjaga hati orang sedangkan orang jarang untuk faham mengapa aku lakukan sesuatu.

Tuesday, May 25, 2010

demam ini adalah hadiah

ari khamis lepas aku dpt sms dr bos untuk gi outstation kat Ipoh.....
dihantar khas untuk menggertak org supaya setelkan keje cepat..
x sangka aku ni ada bakat untuk jadi samseng kg dusun rupenye...
hehehe....
sebab x smpi ati untuk berpisah tidur dengan anak dan suami.
ku bodek suami untuk folo aku dan bawa dayana sekali.
dan asben ku setuju untuk mengendeng diriku ini..
mlm jumaat kami bertolak
aku drive smpi tapah
husband smbung smpi ipoh
ujan lebat mencurah-curah
aku yg memang x biasa drive mlm sentiasa baca ayat kursi sepanjang waktu memandu
alhamdulillah kami smpi di hotel Excelsior Ipoh kul 2 pagi..
sepanjang jumaat aku heret yana dan asben ke ofis di cawangan ipoh..
mujur kerja berjaya gak setel.
pagi sbtu bertolak balik shah alam
kul 2 smpi umah.....
ari ahad ada reunion la pulak dengan member2 u
kami wat kat tasik kejut ukm

aku bwk yana sorang,asben kengantukan sbb tgk bola kul 2pagi
rindu aku pada memember u terubat sudah......

tapi dalam kul 11 sudah agak panas
ku bukak baju dayana agar sejuk sikit
ahad mlm isnnin aku kul 4 pagi aku rasa badan dia panas semacam
bagi ubat demam
isnin aku antar lagi umah ibu...kul 11 pagi ibu kol kata badan yana panas sangat
oooooooooooh...
bwk gi klinik dr ani aizara..masuk ubat kat ontot dia..
mlm kul 12 still panas.terus bawak gi smc
dan sehingga hari ini rabu aku masih di smc..
dah 4 kali masuk ubat kat ontot
demam dia turun naik...
paling tinggi pernah cecah 39 C..
tapi aktifnya mengalahkan orang sihat..
aku lak yang makin lemau asyik baring menyusukan dia
pastu makan
hahaha......................
semoga kesihatan akan mengunjungi dayana hari ini
semoga musim kedemaman ini menghadiahkan dia kemahiran yang baru
bercakap mungkin
berjalan atau pun
gigi lagi dua batang ke..
dan aku menganggap percutian di hospital ini adalah satu kesempatan untuk aku melupakan sesak dengan kerja di ofis...

Wednesday, May 19, 2010

realiti let down reflex...

update dr kegelisahan daku semalam akibat susu x mantap mcm biasa...
hari ni hanya bertambah 1oz..
jadi hasil tenusu perahan di ofis hanya 5 oz..
sesi pertama =1.5
sesei kedua=0.5
sesi kedua=3
balik umah pukul 6.30 aku cuba mengepam lagi..
kali ni dengan dayana menyusu di sebelah, sebelah lagi aku pam...
oleh sebab si kecik ni semakin bijaksana dan cemerlang
jadi untuk mengepam smbil dia menyusu bukanlah suatu yang senang..
kejap2 dia tarik tiub (daku guna spectra 3)
kejap2 kaki dia tendang machine spectra 3 tu
kejap2 dia gigit tut tut aku...waaaa............sakit nye
mama taula awak dah ada gigi..

tapi hakikatnya mengepam dengan baby di depan mata memang sgt merangsang...
sekelip mata je susu makin laju
dan dush 5oz..
bayangkan..hasil mengepam 3 x kat ofis adalah bersamaan dengan mengepam bersama anak tercinta di sisi..
ye..mungkin bau dia yang harum
telatah dia yang menghiburkan
atau hisapan demi hisapan yang melajukan lagi proses susu aku yang terbelengu akibat stres terbebas keluar dari persekitaran dia...(wahahaha..amenda aku merepek ni!)

so esok masih 2 botol untuk dayana....(susu aku)
aku ada bekalkan susu tepung jenama wanita belanda pada pengasuh..
tapi hari ni dayana minum x smpi 1oz pun susu cap itu...
okla tu...
minta maaf pada rakan2 seperjuangan susu ibu yang selalu memotivasikan agar tidak tunduk pada susu formula..
aku tunduk juga..
tapi yakinlah bahawa ini adalah sementara...
moga2 satu saat zaman kegemilanganku 16oz di ofis akan muncul jua...........

dayana ku sayang....
perasaan mama bercampur baur..
tapi percayalah...mama sangat cemburu apabila kamu meneguk air lain selain susu mama....
mama akan terus gak dengan jadual pump mcm biasa di ofis
walau miting yang membosankan di ofis terus mengacau idup mama...
tapi okayla kan..
orang lain kena keja keras untuk cr duit
mama cuma masuk dlm miting dan berfikir..............
ok...mari kita masuk tidur.

Monday, May 17, 2010

stres kah aku?

mengepam dah 2x dapat 2oz aje...
apakah perasaan anda....
.
.
.
.
ya..aku sgt sedih..
.
.
.
ramai yang kata aku tgh stres....
aku pun x tau..
memang keje melambak2
smpi kdg2 rasa nak RESIGN...
tapi nak wat caner itulah puca rezeki aku...
tapi aku sgt berbelah bahagi untuk bagi lembu share saham dalam susu anak aku...
aku nak susu yang dia minum smpi umur 2 tahun adalah susu aku ajerrrr....
tapi kalu x leh gak cane aku nak wat...
.
.
.
.
hmmmm.....x sangka saat yang paling digeruni ibu2 yang mengepam tiba pada aku...
so..itu sahajalh cite aku ari ni..
sekian..wassalam


untuk bagi entry aku ni bagi ajelah jugak info yang bermanfaat pasal breastfeeding walaupun aku copy & paste aje

There are many things that can cause a breast feeding mother to worry about her milk supply decreasing. As the body adjusts to the supply and demand of the child, and as the child itself becomes more proficient at nursing, a woman's breasts will appear to stop producing enough milk. Engorgement, over-active letdown, and regular leaking will diminish and may stop entirely. This is normal. The breasts are still producing enough milk to feed the nursing child; they simply aren't producing twice as much as they need to, which causes the leaking breasts and powerful letdowns.


However, there are times when a woman's milk supply will decrease on its own. If the demand for the milk lessens, which could be caused by a mother returning to work or a baby going on a nursing strike, the breasts will supply less milk. Stresses are a common factor of diminished supply. A nursing mother who becomes pregnant may find her milk supply decreasing as her body switches its attention to feeding the new fetus.




There are many ways to increase milk supply, even if the circumstances seem overwhelming or near impossible. The important thing is to nurse as frequently as possible and maintain a dedication and determination to breast feed.

1. Reduce your stress level. Probably the most overlooked factor of any change in the body is the lack of quality relaxation and a stress-free environment. Delegate tasks, put projects to the side until the breast milk supply is back under control. When nursing your baby, do so in a quiet room with no distractions. This is your opportunity to put your feet up for a few minutes and relax. The simple act of relaxing will encourage letdown; and at the same time there is nothing to distract the baby and make him stop nursing before he's actually full.


2. Drink plenty of water. A body that doesn't receive enough fluid intake is going to have a problem producing fluid! Drink at least a gallon of water a day. A good habit is to do this while baby is nursing; so that you do not forget.


3. Massage your breasts often. Babies will naturally knead the breast, triggering letdown. Take the time to massage your breasts while in the shower or bath, periodically throughout the day - such as when you're in the bathroom, and especially while baby is nursing. Even though the letdown may not produce a leaking breast or a spray of milk, it will still occur. This will signal to the breast that the baby is nursing more often, even if in reality he isn't. The breast will increase supply accordingly.


4. Watch your diet. A diet that consists of quick-fix food and loads of caffeine isn't good for mother or baby. As well as needing plenty of fluids, your body also needs lots of nutrients to provide a nutritious meal for your baby. For a quick snack, grab some fruit instead of a candy bar or fast food. For a nutritious, yet time-saving meal, throw something into a crock pot in the morning. At dinnertime the meal will be cooked and ready, without you having to spend time watching over it. Vitamin-rich vegetables, protein-filled meats, and hundreds of different casseroles can be prepared in a crock pot with little or no effort, saving you plenty of time.


6. Use natural herbs. Even major chain department stores now carry various types of herbs in capsule form; freshly ground herbs can be purchased at health food stores and online. Fenugreek is an excellent herb to help increase milk supply. It is an expectorant and has no side effects other than causing your milk to have a maple syrup scent. Milk Thistle is another wonderful supply enhancer, although not quite as effective as Fenugreek. There are also many brand-name teas available, such as Mother's Milk, or Mother's Milk Two for pregnant mothers who are nursing.


All of these things can increase a diminished milk supply greatly, even to the point of restoring the powerful spraying letdown if a mother is especially determined. The single most important factor, though, is letting the baby nurse on demand rather than on a set schedule. Allowing your baby to determine how frequently he needs to eat is key to coordinating an appropriate supply of milk. If you can, carry your baby next to your body in a sling while you go about your day, so that a breast is readily available whenever the baby needs to nurse. Even if the baby is just nursing for comfort, an incredible bonding technique that formula does not provide, the breasts will see this as more demand and adjust their supply accordingly.


If nothing seems to be working or if the mother simply needs reassurance that her breasts are working as they should be, the La Leche League is only a phone call away. A La Leche League Leader can provide invaluable support, help a mother whose child is having trouble latching on or adjusting with new teeth, and can suggest many routes for increasing supply. For a fee, a mother can visit a lactation consultant who specializes in supporting breast feeding mothers. There are even supplemental nursing systems and lactational aids that will allow a mother to feed formula to her baby while the baby is nursing at the breast; which will stimulate the breasts to produce more milk while still assuring the baby is getting enough food in the meantime.


Take heart! There are ways to increase your milk supply or even bring back a supply that has completely dried up. Remember that your body grew your baby, and there is no better food than what your body custom-produces for your child. Formula does not provide the antibodies to illness that breast milk does, nor does it change and adjust according to the age and needs of your child like your breast milk does.


With a little effort and determination, you can overcome any breast feeding obstacle and give your child the food that Mother Nature intended!

Sunday, May 16, 2010

terkadang aku rasa begini

terkadang terasa sangat penat
dan ingin berundur
terlalu letih memegang amanah
kepada mereka yang terlalu smbil lewa
akukah yg bersalah
perlukah aku berubah menjadi sesuatu yang bukan aku
untuk membuatkan mereka juga sedar bahwa mereka perlu berubah
penat bercakap benda yang sama
penat menasihati benda yang sama
dan hasilnya masih sama
apakah yang perlu aku lakukan
......................................................
P>>>>>>>>>>>T.............

ujung minggu yg sgt puas

ujung minggu lepas sesuatu yang sgt best bg diri aku.
walau lchong wei kalah gak dengan seteru utama dia lin dan
tapi beberapa perkara yang aku nak wat berjaya aku wat.......
pagi sabtu..aku berjaya mencuba buat pau sambal.
resipi amik dr dapur Chef Mat Gebu..
sedap lak tu
kenyang perut aku laki bini smpi ptang..
aku berjaya cuci ketiga2 bilik air kat umah aku..
dah 2 minggu kerja ni terbengkalai..
puas ati gila sebab rasa cam bersih sgt pastu..(heheh-ni pun leh wat modal tulis blog ke)
petang..gi antar enset CSL kat sunway pyramid aku gi repair..
tula..sape suh beli enset murah..mu tu ganas gile.
mana bateri asyik x kong je, asyik jatuh je..
bila asben bebel apsal rosak..cakap anak wat..hehe(padahal aku sendiri punya angkara-sori dayana)
sabtu mlm ahad-gi I-city-seperti entry sebelum ni...
puas ati gak pasal dah lama aku teringin.
ahad pagi-gi senaman poco2...abis gelek aku bersenam.
pastu wat piza lak..resipi x ingat aku amik dr mana..
dr myresipi kot...
pun menjadi gak.........
petang gi umah akak ipar..abg ipar aku balik dr umrah..
itu sahajalah cite kepuasan aku sepanjang minggu..

walaupun si kecik ni dah asyik berkepit jer.tapi aku berjaya gak buat suma benda yg aku nak buat.
tahniah buat diri sendiri..

Saturday, May 15, 2010

I-city

sonok gak sesekali berjalan walaupun tempat yg dituju takdela jauh mana..
dah lama memancing en asben untuk gi I-city br malam ni dapat..
mungkin hikmah malaysia tumpas separuh akhir piala thomas...
tempat dia betul2 berdepan pintu belakang UITM
berhampiran dengan klinik kerajaan seksyen 7 shah alam..
kitorang sampai lebih kurang 8.30 malam.
tempat parking jauhla gak..
aku siap bagi kawad lagi kat en asben supaya x boring sangat menapak..
"kiri-kanan-kiri-kanan"pastu gelak2 bila org tgk kitorang pelik..
hihihi........
tarikan tempat ni adalah keseluruhan kawasan ni dihiasi dengan lampu yang warnanya pelbagai
so agak enjoyla bile bergambar n ala2 rasa kat disneyland lak
aku rasa x lama lgi maybe kena bayar
pasal time free ni bukan main meriah lg sambutan nye
org ramai jgn citerla

so tgk2 ajela gmbt ni k..





Tuesday, May 11, 2010

Kriteria MAnusia KEtika Di Tempat Kerja

Malas nak menaip sebenarnya
Tapi kdg2 hati jd panas kat ofis ni.
mcm2 peel manusia boleh jumpa.
Kalau x sbr ada lak yang jadi mangsa peluru berpandu.
So ini adalah kriteria manusia kat ofis yang aku selalu jumpe.
Sebagai peringatan jugak kat aku supaya x terjebak jd "spinning bowl" mcm .....

1) Over
Suma benda kalu leh dia nak buat. Langsung x caya kat org lain. Kdg2 keje org lain pun dia sapu. Bila orang yang sepatutnya kena buat keje tu dah fed-up ngan dia, dah x amik port langsung, mulala dia komplen, katanya dia lak yang kena cover keje org.
Hmm...agak2la bro. Kalu dlm miting dia aje yg nak ckp. Nampak mcm dia tau suma benda. Tapi imej camtu nmpak x bagus gak, sbab dia tutup org lain nyer idea dan kebolehan.

2) Cakap Aje Lebih
Ni lagi satu. Kalu ckp dialah paling power. Marah org tu lambat, marah org tu bengap..Tapi bila time keje dia, buat x paham aje. Last2 orang lain kena wat keje dia.

3) Kaki Bodek
Ni pun sama dengan no 2, cuma dia lebih kepada bodek. Jumpe bosses mulut diala paling manis. Tapi keje dia terbengkalai, org lain kene wat.

4)Blur
Cakap banyak kali pun x paham2. Dahla x paham, x nak mengaku x paham lak tu.So melarat la dia membebel dgn teori yang salah.Smpi org lain pun jd x paham. Lama2 buat x reti je dgn dia. Ni pening nak melayan org mcm ni. Rasa nak bagi siku jer..Hahaha..

5) Sapi
Kenapa nama dia sapi? Sebab dia tumpang nama anak buah dia. Anak buah dia or mrmber dia keje mcm nak gile. Dia yang dapat nama. Kalu dia bagi moral support or idea okay gak...tapi memanjang ilang dr opis.Bila nak bagi result kat bosses, suma kuar dari mulut dia, so nampakla mcm dia wat keje.

6) Talam Dua MUka

Di depan semua manusia dialah yang paling sempurna. Dia terpaksa menjadi talam dua muka untuk memastikan semua orang suka dengan dia. Kat sini pun dia agree, kat sebelah satu lagi pun dia agree. takut menyatakan kebenaran. biar dia jadi di pihak yang sentiasa menang agar dia sentiasa ada tempat.


iTu sahajalah entry aku pg ni..Bersama2lah kite berdoa supaya bekerja dengan ikhlas demi cari rezeki untuk idup....
Jgn stres..
Kata HAsan Mahmud Al-Hafiz-Kita rasa stres/sakit apabila kita fikir kita sakit. Cube kalu kite enjoy dan rasa kita bahagia, insyaAllah kita bahagia. Jangan masuk hospital bahagia dahla...hahahaha

Saturday, May 8, 2010

Dayana's Home Schooling

Aku sekang ni bz tul..nak menaip panjang lebar pun x sempat. byk sgt aktiviti yang nak dibuat ditambah lak si kecik ni makin lasak.
dayana lagi 3 hari nak 9 bulan.
bermakna usia dia makin bertambah..
fakta :baby dilahirkan genius. maka ibu dan ayahlah yang bertanggungjawab untuk memastikan seberapa banyak otak anak digunakan. semakin muda usia otak manusia, ianya semakin mudah menyerap ilmu atau knowledge yang diberikan kepada dia.

so ibu dan bapa harus mengambil peluang seberapa segera yang boleh untuk merangsang otak anak kita.

“Every child born has a greater potential intelligence than Leonardo da Vinci ever used in his lifetime.” Glenn Doman (GD), founder of teaching kids using flash method.
Tahap sejauh mana potensi perkembangan otak itu ditingkatkan adalah bergantung sejauh mana otak itu dirangsang.


ini adalah buku pertama dayana...aku beli kat MPH dengan harga RM10.My First Word.
tapi tengokla sekang, habis koyak dan huduh disebabkan dia suka gigit dan tarik2 kuat.

ini pulak flash card pertama dia..juga My First Word.
nasib pun sama dengan buku kaler pink tadi.. habis koyak..yg lain akak sepupu dia dah amik tanpa aku sedar.hahaha


dan aku masih x berputus asa..ini pulak flash card yang aku gunting sendiri dari poster yang aku beli kat Mydin.

Sebab gunting kerana aku susah sangat nak jumpa flash card huruf2 hijaiyah. So alang2 tu beli sekali dengan Alphabet.



Kenapa Flash Card?


Flash card bila ditunjukkan berulang2 kali pada anak dengan kelajuan kurang dari satu saat per card didapati sangat efektif disebabkan 2 kerana:
1)otak manusia di sebelah kanan adalah lebih baik untuk menerima input dengan laju dan selamba.
2)kanak2 terutamanya baby menerima input pada otak mereka lebih laju daripada orang dewasa. Cara untuk memastikan mereka menerima input dengan sempurna adalah dengan mengajar dengan laju.


Kaedah
1)mulakan dengan perkataan2 yang biasa digunakan sehari2. Contohnya sofa, epal, bubur dan lain2.
2)tambahkan perkataan2 yang unik dan panjang contohnya spagheti & makaroni.
3)sebutkan dengan kuat,jelas dan berulang2.
4)Mantain eye contact dengan anak.
5)Goyang2kan card sebelum every session.
6)KEdudukan card make sure sama. Selepas lima hari,baru tukarkan satu kad. Dan begitu seterusnya.
7)make sure setiap session enjoy!

sesi flashcard dayana dgn ayah


Thursday, May 6, 2010

cabaran sebagai ibu bapa

aku tulis entry ni pada saat jam tepat tunjukkan 3.26 pagi..
mata x boleh lelap
tekak kering teramat
dan fikiran asyik berjalan mengingatkan tajuk2 berita utama malam ni
tiga tajuk yang sederet membuatkan aku sentap teramat
pertama
Remaja Ditemui Bersalin Di Tandas Klinik Kesihatan di Dungun
Sumber Utusan Online

Kedua
Lagi Bayi Ditemui mAti Di Sungai Bukit Lanchong _Subang Jaya
Sumber Utusan Online (klik untuk lebih jelas)

Ketiga
Remaja 17 Tahun Samun Cyber Cafe

Oohh...
Apa nak jadi dengan dunia sekarang..
Usia dan kematangan bukan lagi ukuran untuk layak atau tak layak melakukan dosa/jenayah. Bayi dibuang lagi. Sehingga bulan april, sebanyak 55 kes buang bayi dilaporkan di Malaysia untuk tahun 2010 (aku lupa kat mana aku baca stat tu). Kenapa bayi itu perlu dibuang? Sebab aib, tak sanggup menanggung malu melahirkan anak luar nikah. Kenapa lahirkan anak luar nikah? Sebab tak ingat dosa pahala. Hanya fikir best bila dapat berdua dengan boyfriend. Hmm...aku juga pernah jadi anak dara dan aku akui godaan sangat kuat bila kita tiada ikatan dengan orang yang kita sayang. Hanya iman yang membataskan waras atau tak waras tindakan yang kita lakukan.
Adakah perasaan aku ketika ini sama dengan mak aku yang melahirkan aku seorang anak perempuan suatu ketika dulu?
Saat ini aku sangat takut dan cuak sekiranya gagal mendidik Dayana menjadi seorang perempuan yang membesar dengan iman dan kematangan.
Sekurang2nya jadi seperti aku cukuplah. Walau mak aku dan aku sangat terbatas berbicara pasal peribadi tapi kami seolah2 ada guideline sejak kecil what should and what should'nt.
Dan aku sangat menjaga itu.
Ya..aku dan mak sangat kurang bercakap hal peribadi dan kami seolah2 malu apabila menyentuh bab sensitif.
Tapi aku masih lagi mengkaji apakah cara pendekatan terbaik sebagai ibu untuk membentuk Dayana sebagai muslimah.
Nampak gayanya pendekatan mak bukan lagi pilihan.
Zaman ini sangat mencabar. Zaman ini zaman fitnah.
Dayana,
Mama harap kamu akan terjumpa blog ini bila kamu dah reti main internet nanti.
Mama lahirkan kamu ke dunia ini dengan penuh teramat kasih sayang.
Sejak kamu dalam perut mama sangat berharap kamu jadi anak yang baik, perempuan yang tahu menjaga akhlak, bijak dan lebih sempurna dari mama.
Mama tak kisah jika orang kata mama makin gemuk lepas lahirkan kamu.
Atau prestasi kerja mama menurun sebab asyik balik awal dari ofis untuk bersama kamu di rumah.
Yang mama tahu mama mahu bersama kamu.
Kamu janganlah kecewakan mama.
Belajarlah sebaik mungkin.
Membesarlah sebaik mungkin.
Saat ini mama x pernah berasa penat atau marah bila kamu nak menyusu sepanjang malam. Membuatkan badan mama sakit sangat sebab mengiring.
Mata mama ngantuk di ofis sebab asyik terjaga dari tidur.
Mama hanya mahu yang terbaik untuk kamu.
Mama terus akan mencari segala yang terbaik untuk kamu.
Supaya kamu membesar dengan baik.
Dayana,
Kamu harus tahu membezakan baik dan buruk.
Mampu mengawal perasaan yang perlu atau tidak.
Ingat,
Syaitan ada di mana2.
Dan kamulah yang mampu mengawal diri kamu sendiri.
Bukan mama atau ayah lagi...

Hmmm.......
Air mata aku terlampau mencurah2 ketika ini.
Baik aku berhenti saat ini.

Wednesday, May 5, 2010

dayana start to show her tantrum..

lately ni si kecik ni dah start tunjukkan dia punye belang...
kalau x dapat something dia akan menjerit-menangis sekuat hati..
dukung-pujuk camne pun x jalan.
dah tak nak dgn ayah dia-nampak aku aje nak dukung.
buat stail yang extreme time menyusu-meniarap atas badan aku, dia meniarap aku mengiring..tapi mulut dia still tengah menyusu..leh bayangkan..
menyusu sambil tendang aku sekuat hati..
susah gak la..
bab menyusu aku okay aje..sebab nampak comel aje dia buat mcm tu..
time dia mengamuk tu..hmmm...simpan ajela..
sabar2..ini adalah part of the phase dia membesar..
byk info yang bermanfaat dlm blog ni yang aku baca tentang baby tantrum, dan aku ada gak search dalam internet berkenaan ni..
tantrum ni hanyalah salah satu fasa perkembangan bayi..
dia mengamuk bukan semestinya kita ada buat dia marah, atau dia memang nak marah..
so kite kena identify sebaik2nya apa yang menyebabkan dia marah secara abrubt nih....
cara nak handle baby nyer tantrum berbeza pulak dengan cara nak handle adult..
sila rujuk bawah (klik untuk lebih besau imagenye)

hai dayana sayang..jangan sampai besar kamu macam ni dahla,,
cukuplah mama kat ofis ni orang label "kaki gaduh"..haha..

Monday, May 3, 2010

aku tanak breastfeed pasal x suka anak bergayut!!

hahaha...
ngeri tak tajuk di atas...
ini adalah hasil cubaan aku semalam untuk mentarbiah seorang member yang tgh pregnent supaya bagi anak menyusu badan..
"Ko plan nak bagi anak ko susu apa pas deliver nanti?":aku
"Ntahla..orang kata A**** bagus..Maybe aku try tu kot":dia
"Tak nak bagi susu ko ke?":aku (hehehe..slow2 la konon2..nanti bila dah masuk jarum baru aku cocok pasal bagi BF"
"Dalam pantang maybe bagi la..sebab org kata dpt kecutkan rahim. Pastu takla kot. Susah bile keje nanti..PAstu aku x suka anak bergayut aje...."
kuing..kuing..kuing..
Tak dapekla mak nak menolong kalu dah bagi jawapan macam tu.
Aku sangat berharap itu hanyalah kata-kata dari dia yang x mempunyai pengalaman. Bila dia dah menyusukan anak nanti masa pantang (as she mention above), dia akan berasa takjub dan best teramat sehingga dia rasa bersalah sebab cakap macam title aku kat atas.
Hello....yang bergayut tu adalah anak kamu. Bukan anak orang lain. Itu hak dia, Allah jadikan susu badan yang terhasil dari liang-liang payudara seorang ibu adalah untuk manfaat anak dan selebihnya untuk ibu itu sendiri.
Pernah tengok gambar x seorang manusia yang menyusukan seekor anak monyet?

Syahdu syahdan aku baca sampai rasa nak menangis tau.
Entahlah..susah aku nak tulis lagi. Aku tak mampu nak mengubah pemikiran orang tapi aku berharap dia dikurniakan pemikiran yang terbaik untuk menilai mana satu yang betul atau salah.
Dan yang penting..
"Jangan SELFISH......."
Susu tu hak anak..hak anak..hak anak......Bagila selama mana kau mampu..............
Tengok gambar2 kat bawah...Ini adalah haiwan2 yang menyusukan anak mereka..





Kita kat kategori mana kalau cuba menidakkan hak susu untuk anak kita.


Ok kawan..kalu ko baca blog aku ko tak puas ati..Lantak ko la.Hahahahah.Lagipun aku dah biasa kutuk ko depan2..So kali ni aku bawak cite ko masuk blog..Kuikuikui...
Ini pulak adalah aku yang aku rasakan tahap kejelitaan aku sangat over atau melampau batas apabila anak aku menyusu. Tengok muka aku tetap maintain cun walaupun ketika anak aku bergayut..HAhahah..Nak muntah..silakan.