Pages

Wednesday, December 28, 2011

Apa Dalam Hati Saat Ini

Assignment, Assignment, Assignment

Waduh....kena penangan Dr Roshidi ni drp aku yg tak mabuk time pregnant jadi mabuk laut...Gile...Sebulan 2 assignment bersamaan 15 X 2 pages..mesti berformat journal..tak leh copy @ tiru ayat org.. tu x masuk group assignment & presentation-also 15 pages...warhg......

Tapi leh cope lagi..Aku tak nak pandang belakang..Must do and do...Cuma En Bos..minta maafle kalau sekali sekala saya buat kerja selain kerja ofis..Itu rasanya lagi bermanfaat dr bersembang, merokok, menggoogle perkara2 yang nggak berfaedah.. Saya janji kerja2 ofis adalah keutamaan saya..Cuma jika ada masa terluang izinkanlah saya menyiapkan kerja rumah. Sayang en bos.

Taska VS Ibu

Yana akan start masuk taska start next week bersamaan 3 January 2012..Alasan paling kuat untuk dia berpisah dari ibu:
1) Dia terlalu excited untuk belajar. bayangkan bangun2 pagi dia suruh aku@ ayahnya ajar apa2 benda yg ada dlm buku yang dia usung ke tempat tido..Taska yang aku pilih ni pun memang ada sistem belajar yang nampaknya teratur. Smlm En Suami gi ngendap sambil register, katanya ada ustazah yang ajar mengaji, ada yuran untuk buku-buku dan uniform dan yg paling penting menitikberatkan agar anak2 berdikari sendiri. Contohnya makan sendiri, diapersless. Aku harap semua itu memang betul2 realiti. Almaklumlah,kadang2 taska ni indah khabar dari rupa.
2) Ibu akan terima 1 baby lagi dlm bulan depan. Ditambah pula dengan next baby dari aku, menjadikan jumlah yang dia jaga 3 baby, 2 toddlers (termasuk yana) dan 2 yang dah sekolah.Aku dok kesian pun ada ngan dia.. Pada aku dia the best babysitter yang aku pernah tahu. Sejibik dia layan anak aku mcm anak sendiri.Tapi nak buat mcm mana, memandangkan fakta yang pertama tadi cukup kuat, apatah lagi taska tu leh reduce kos dari 700 (2 anak termasuk baby 2nd aku nanti) kepada 550. Jadi aku dan suami nekad untuk lepaskan ibu dan pilih nurseri. Hati mana yang tak sedih. Aku rasa mcm aku zalim lak tapi nak buat mcm mana..InsyaAllah aku akan selalu bawak yana ke rumah dia agar kasih sayang selama 2 tahun ni tak terputus mcm tu aje..

Preparation For My Second Sweet Baby

So sekarang dah 27 minggu, rasanya lagi 12 minggu kot br bersalin...Alhamdulillah, dlm busy2 assignment, kerja, rumah, aku dan suami dah start membeli brg2 keperluan baby dan aku masa pantang nanti. Kali ni kami lebih bertenang dan tak ghairah bershopping mcm menyambut ketibaan yana dulu. Segalanya bersederhana..

Aku lebihkan saving untuk beli breast pump baru. Yang ni tak bersederhana..hehe..Lama makcik ngidam. InsyaAllah lagi seminggu-2 nak due baru akan ku beli itu barang..

Itu sahajakah cerita dari hati..Jika mampu rasa nak translate semua perasaan ke dalam tulisan, apakan daya..masa mencemburui daku..

Wednesday, November 30, 2011

Raihlah Apa yang Bermanfaat Bagimu.

Sejam pertama masuk ofis hari ni diselang seli dengan ym bersama rakan lama, yang kini selesa bekerja di sebuah syarikat GLC, membuat hati aku sekejap2 diusik sayu..
Kenapa selama ini jejari ajaibku yang kerap mengklik “Apply “ di Jobstreet susah sekali untuk melekat setiap permohonan kerja yang aku pohon?
Kenapa hampir tujuh tahun aku di sini, susah benar aku untuk keluar dari syarikat yang menyimpan segala sedih dan sakit hati?
Adakah doaku tidak dimakbulkan Allah?
Perasaan cemburu datang ulang-alik dalam hati bila Ila bercerita pukul 10.30 pagi dia ada break untuk minum pagi?
Dan aku terkejar-kejar dlm rehat hanya sejam makan dan bercerita bersama kawan-kawan yang masih setia di sini?
Alhamdulillah..kebelakangan ini hatiku selalu mudah dipujuk dan disedarkan agar selalu bersyukur.
Rehat tadi bertemu suami yang bercuti sepruh hari, merancang untuk servis kereta kami. Bersama dia tiba2 hati aku terimbau akan kesusahan yang kami lalui tiga tahun dulu.
Syukur aku masih di company ini..walau selalu membuatkan aku menangis dalam hati tapi ia tidak zalim seperti syarikat lama suami aku.
Sepanjang tujuh tahun di sini, syarikat buruk inilah tempat aku mencari rezeki, membayar hutang piutang dan juga memperbaiki diri setiap hari.
Walau aku susah hendak lenyapkan bayangan yang membuatkan aku terluka di siang hari sebelum tidur..tiap-tiap bulan aku masih punya gaji.
Alhamdulillah juga Allah masih sentiasa ingatkan aku untuk melihat sekeliling apa yang bermanfaat bagi aku sebelum aku terus-terusan berprasangka mengapa dan mengapa?
“Raihlah apa yang bermanfaat bagimu..”
Teringat juga kakak yang rapat denganku..yang kala ini sedang bergelumang emosi melawan kanser. Mampukan aku untuk berhadapan saat-saat itu jika ujian itu datang pula pada aku.
Mampukah kata-kata positif yang aku ungkapkan selalu pada kawan-kawan yang menghadapi ujian aku serap pula dalam diri..
Sebab itu aku harus selalu bersyukur.
Dan setiap saat mentarbiahkan hati agar bersedia menghadapi ujian.
Apalah sangat harga break di waktu pagi dengan nilai kasih sayang yang Allah sentiasa hulurkan pada diri ini?
Wallahu’Alam.

Friday, November 25, 2011

In My Small Heart

Membuat keputusan untuk menghakimi orang lain adalah sesuatu perkara yang paling sukar.
Risau jika keputusan itu sebenarnya hanya betul pada kepala otak aku tapi sebenarnya banyak yang tersirat masih tidak dirungkai.
Menjadi seorang yang menggerakkan sangat rumit sebenarnya..
Tersepit di tengah-tengah perasaan.
Antara kasihan dan tanggungjawab.
Bila namanya bekerja satu demi satu protocol harus diikut..
Tidak bergerak jalan yang itu..harus bergerak ke kaedah B dan C dan seterusnya.
Lebih malang..subjek itu adalah manusia.
Maknanya aku mengeksperimenkan keputusan ke atas manusia lain.
Aku berdoa padamu Ya Allah..jika aku benar Kau berikan aku petunjuk selalu dan kekuatan.

Dan jika aku salah, Kau lah yang Maha berkuasa untuk menghalang sesuatu keadaan yang menyukarkan.
Janganlah Kau jadikan tindakanku, bibirku, suaraku, menyebabkan seseorang hilang punca untuk ke hadapan..
Tapi Kau lah yang Maha Bijaksana untuk mentransformasikan rasa amarah kepada rasa berfikir akan keadaan yang membantu…
Allah..Allah..Allah..
PadaMu satu-satunya tempat aku meluahkan rasa kesal dan ketidakselesaan

Wednesday, November 16, 2011

Sunday, November 13, 2011

5 months

Lamanya tak menulis..
Nak dikatakan sibuk, ye memang sibuk dengan kerja, kuliah hujung minggu, anak dara yang makin cheeky dan manja..menguruskan rumah agar still maintain status as a rumah not bersepah cam reban ayam..
Tapi ada masa terluang, ku pandang laptop, laptop pandangku..
Akhirnya malas juga nak membuka blog..
FB apatah lagi..hidup segan mati tak mau…
Menulis perlukan emosi dan kerajinan yang seiring..
Adakalanya daku emosi tapi hendak menulis banyak benda yang menghalang
Kadangkala daku rajin tapi tiada emosi yang hendak melontarkan ayat..waduh jiwang gitu..
Kandungan mencecah 5 bulan lebih.. Tapi ramai yang menegur perutku sihat..nampak besar..yela..anak ke dua kata..ada lemak2 terkumpul yang membantu saiz nya menonjol..ahaks..
Tak kisahlah..janji aku sihat..si kecil yang menghuni rahim ini sihat..ayah dan Dayana juga sihat..
Semalam aku ber3D 4D gitu..orang ber3D aku pun nak juga..
Tapi tak berapa jelas..maklumlah kecil lagi..Jantina pun dah nampak..macam ge-girl juga..
Tak apa ayah…insyaAllah..Allah lagi mengetahui yang terbaik untuk kita..
Si tukang scan semalam kata heart baby agak perlahan..Aku jadi cuak juga..tapi rasanya tak perlu dirisaukan sangat..Banyak bulan lagi untuk diperiksa..InsyaAllah..tawakaltu ‘Ala Allah…
Mama doakan kamu wahai buah hati, membesarlah dalam rahim mama dengan sihat hingga saat kamu sedia untuk keluar..Dengarlah apa yang indah dari percakapan mama..dan abaikanlah jika ada kata-kata mama yang emosi..Maklumlah tekanan kerja kadang2 menjadikan mama sedikit hilang kelembutan..Mama juga akan berusaha sedaya upaya untuk memperbaiki diri dari hari ke hari untuk kamu dan kakak..
Kakak?
Dia makin manja…Sangat manja..Mungkin dia tahu ada yang bakal muncul menghiasi hidup aku dan suami selain dia..Setiap saat ingin berlokong (dukung), nak blajar..dan berpeluk sama-sama..
Dia memang menjadikan hari aku sentiasa ceria & indah..

Tuesday, September 27, 2011

Update

Lama tak update blog..
Gambor ajela saya tepek kali ni..malas pulak rasanye nak menaip.





.

Monday, September 12, 2011

Dunia BAru

Kelas sudah pun bermula..
memang seronok..
Kelas 1st-Managerial Accounting..
Dahla aku memang tak berapa nak terer akaun ni. Last belajar akaun Form 3-Kemahiran Hidup..itu pun sellau kena marah dgn Cikgu Noraini...

Excited walau sedikit penat.
Sabtu habis keje pukul 1..kelas start kul 2...rush gi ITM..
Ahad lak..bangun kul 6 pagi masakkan mihun untuk suami ngan sup sayur untuk Yana, pas breakfast kul 8 terus gerak gi ITM sebab nak siapkan homework..Almaklumlah kat rumah tak larat nak wat keje...

Hari 1st kuliah dah ada keje rumah. Hari 2nd dah ada kuiz..Minggu ni lak ada test..
Gila tul...Tapi SERONOK!!

Selamat aku amik kat ITM..sempatla jugak nak pecut..

Member2 baru pun ramai..cuma budaya belajar orang dah keje ni mungkin lain sikit.

Selamba badak masuk sejam lambat, muka tak bersalah pun..

Entahle..mungkin aku ni skema kot..

Pastu selamba je sound lecture suh print balik schedule sebab banyak adjust..Rasa aku lak nak sekolahkan brother tu..

Anak di rumah..terasa sangat tak puas aku bermanja ngan dia...

Hari ni di ofis..aduh rindunya..

Dia lak bila aku smpi aje umah dr kelas..dari kete dah dgr suara dia..

"Mama la..Mama la..Mama dah balik.."Hati mana tak syahdu....

Pastu husband cite dia dok ngintai kat tingkap..cakap"Mama Keje.."

Sabarla Yana..Sabarlah hati aku jugak...Dua tahun tak lama..InsyaAllah aku akan buat yang paling baik untuk pastikan pengorbanan aku tinggalkan anak berbaloi...

Hmmm...sedihnya..Dah mengalir dah air mata ni...Macam mana ek kalu Yana gi asrama nanti..Aku menangis tak hari2...

Isyh..isyh..isyh..dah tak leh taip dah..Inilah si cantik manis yang buat dunia saya bertukar...
.

Wednesday, September 7, 2011

Adoyai

Adoi..
Malasnye saya nak menaip sekarang ni..
Buntu nak menulis..

Padahal banyak entry yang dalam kira2 nak dicoretkan..
Wah..ayat puitis sungguh..apa salahnya tak gitu..

Raya sangat best...Membelasah hidangan hari raya tak ingat dunia..
Cuma ada satu aje yang ralat sikit..
Rendang ayam tak disediakan sama ada mak mertua atau mak sendiri..
Rasanya ujung minggu ni harus aku buat sendiri untuk puaskan tekak...

Gambar2 raya akan ku update tak lama lagi..Almaklumlah gambar dalam henset suami..

NAk diupdate ada saja gangguan terutama si Kak Yana yang makin manja..

"Syayang mama...Muah.."basah pipi aku dikerjakan..
"Nak paluk mama..nak paluk mama..."(nak peluk mama...)

Minggu ni dah start kelas..Dalam tak sabar..ada sedikit sedih dan bersalah meninggalkan cik abang tersayang menguruskan anak seorang diri..

Friday, August 26, 2011

Raya dan Musim TErakhir Relax Sebelum Busy


Antara persediaan raya yang still x settle lagi.

1) NAk cat gril pintu depan.. Dan 2minggu tertunggak..Separuuh cat separuh tak cat lagi.
2) NAk beli kukus dan barang2 wat kuih untuk wat kek favourite versi kukus pagi raya. Ada gak berangan nak buat kuih raya..tapi mood cintakan katil dan bantal melebihi segala2 nya di awal2 pregnancy ni..
3) NAk beli baju raya yana tambahan sepasang 2 lagi..
4)Nak kemas-kemas-kemas umah sebersih2nya...Banyak habuk2 tersorok yang belum dibongkar..

Sedar tak sedar lepas raya ni aku akan start class 10/9..

so sabtu dan ahad dah tak relax lagi mcm biasa..Lupakan umah terbuka, kenduri kahwin dan lain2.....

Di kesempatan ini aku ingin ucapkan Selamat HAri Raya Aidil Fitri kepada semua yang mengenali aku sama ada di alam blog atau alam nyata..
Semoga syawal ini semakin menjadikan sillaturrahim kita erat...

Saturday, August 20, 2011

Gambar2 Yana 2 Tahun & New Hair Look


Thanks to Ibu yang potongkan rambut Yana
Mama & ayah memang takde bakat nak jadi barber..
Pernah sekali mama potong rambut dpan yana..sengot bengot..

So ini gambar2 yana masa bithday dia yang kami sambut secara bersederhana di Alam Sentral 12/8/2011..
InsyaAllah ada rezeki yang lebih murah di masa akan datang, mama & ayah akan celebrate bithday anak2 dengan ajak orang lain sambut sekali..





Monday, August 15, 2011

Nursing During Pregnancy

Seperti biasa..tajuk omputeh entry bahasa Melayu
Sebab aku orang Melayu dan aku dapat BM A1 masa SPM..haha..riak sungguh..

Cite hari ni pasal menyusukan anak ketika mengandung..
Aku Dalam Dilema ke? bila ramai sangat yang bagi nasihat agar men 'stop'kan Yana dari nenen ketika tengah mengandung ni.

Antara nasihat2 yang aku dpt..

1)Apa yang yana minum bukan susu..tapi darah.
2) Risau baby dlm perut tak cukup nutrien.
3)Risau contraction pada baby dlm perut

Tapi seperti biasa kita refer pada dr. Sbb dlm hati aku rasa tak nak lagi berpisah dengan anak dara aku tu..Biar smpi dia yg tak selera nak menyusu badan ngan aku.

Dr 1st- Ok.Takde pape yang perlu dirisaukan selagi tak bleeding, kurang berat badan dan lemah2 sendi otot.
Dr 2nd -Ok. Ikut scan perut aku masa minggu ke 7..nampak fetus (ke uterus??tak sure daaa) jauh lagi dengan pintu rahim. Asalkan takde apa2 bleeding dan perkara2 memudaratkan, terpulang pada aku punya decision. Dia ada bagi fakta yang aku rasa leh pakai jugak, tiap kali kita menyusu, akan berlaku contraction pada rahim (mengecut),sbb tu orang lepas bersalin digalakkan kerap menyusu anak supaya rahim cepat kembali ke saiz asal. Jadi terpulang kat aku lah kalau risau dengan fakta.

Banyak lagi fakta2 yang menyokong penyusuan ketika mengandung terutamanya dalam web Kelly Mum...

Aku ntahle..kadang2 angin gak bila Yana menyusu sambil tendang2 ak,u takpun dia main gigit2..Kdg2 terasa sangat perit bila dia menyedut dengan kuat..Mungkin dah tak berapa banyak input yang dia dapat jadi berusaha menghisap dengan kuat..
Tapi..InsyaAllah aku akan kekal dengan niat aku yang lama..Berhenti bila dia yang rasa nak berhenti..
Di pihak aku..sekarang prinsipnya..aku tak offer dan aku tak halang bila dia nak..
Lebih sakit rasanya bila melihat dia sedih..mungkin lebih sakit daripada rasa digigit..

Itu sahajalah entry aku yang boring hari ni...

Saksikan video anak mama yang makin hari makin bijak..Berkat air susu mama la tu kan-kan...

Friday, August 12, 2011

Saya Kebelakangan Ini


Entry title.."saya" tapi dalam entry aku nak bahasakan aku gak..
Hehehe...
Lamanya tak menaip. Busy mak ngah..
Busy ngan keje..Kat ofis 8.30-4.30 non stop buat keje melainkan gi solat...
Sebab nak kejar waktu balik on time..4.30 aje dah good bye everybody..
Yana muka bangga aje sebab dia paling awal balik dr umah ibu..

Kalau kat umah jangan harap le nak bukak laptop..Baik layan tv ngan anak.
Perkara yang pelik dan ajaib terjadi kebelakangan ini..
Aku haritu dapat offer tempat keje baru..
Gaji ok dan segala2nya memuaskan hati..
Tapi bile aku declare aku tgh pregnant diorang withdraw balik offer tu..
Takpela..bukan rezeki.
Aku memang faham. Ada setengah company yang risau amik orang pregnant..Kang mabuk pastu nak support maternity leave nye salary lagi padahal br masuk keje berapa bulan..
Sebab tu aku bagitau siap2..Drpada aku masuk keja orang kata aku tipu.
Sumpah..actually aku tak tahu aku pregnant masa gi interview.
Pastu diorang senyap aje. Aku ingat tak dapat. Last2 ada call.

Tapi alhamdulillah..syukur. Aku masih kerja dengan rajinnya kat syarikat yang sama aku kerja 5 tahun dulu. Semuanya ok. Mungkin belum rezeki aku berhijrah. Mungkin anak kedua tempoh pregnantnya masih mahu ditampung gaji di sini.

Semalam harijadi Yana..malangnye gambar dlm handset suami. Nantila aku wat entry special pasal sambutan birthday dia semalam..Kitorang bertiga aje..
Tapi paling best sebab kitorang melalak HAppy Birthday to Yana sekuat2 hati dalam food court Alam Sentral sebab dah tak ramai orang sangat yang makan> orang semua baru habis berbuka.

Okla..takde idea nak menulis lagi..
Bye..

Sunday, July 31, 2011

ke cherating

setahun 2 kali at least mesti menghabiskan duit berjalan sakan
kali ni ke cherating
al-maklumlah nak menantikan kursus ke outstation ke saya bukan orang gomen,
keje private pikir output, problem to solve, margin dan lain2
kalu dilayan sangat leh jadi biul kepala otak

well, lupakan pasal keje
ini cerita pasal vacations, yippie..
sonok sangat
pantainya bersih
hotel well done (Legend Resort, Cherating)
cuma makanan kat restoran area situ x sedap & mahal..
sotong goreng tepung -Rm 17.50..hmm...sabar ajela..sbb dah masuk perut kan..bayar ajela.
so yana ini gambar2 terbaik awak masa kite ke cherating..doakan mama n ayah dikurniakan rezeki yang murah untuk kekalkan trip mcm ni selalu..
tiba di hotel...jakun lagi nak geledah apa yang ada dlm bilik




di pantai.
yana do ayik jerit "laut..lautnye..lautnyye.."
dia baru pandai menambahkan perkataan lah, kan, nya kat belakang words yang dia sebut
so kadang2 bunyi nye agak pelik mcm naiknye...makan kan..tidurnye..laparlah..





Mama yang malas..dok aje tepi ombak malas nak bergerak
Selamat ada ayah yang hyper active..leh la yana main 2 sikit









Saturday, July 23, 2011

My target for this second pregnancy

Entah kenapa..aku cam takut untuk terlalu excited kali ini
Walau menunggu agak lama (lama untuk orang yang tak sabar macam aku)..
Kandungan kali ini aku sambut dengan cara bersederhana dan harapnya aku lebih merapatkan diri dengan Allah
Sebenarnya terlalu gembira..
Dua tiga orang rakan aku ceritakan..kandungan dikesan dengan cara yang paling drama
aku nyaris 2 nak gi x-ray untuk tujuan master admission
tapi hati sangat tergerak untuk tanya berulang2 kali pada petugas
"akak lewat datang period sehari..confirm ke x de pape?"
hingga akhirnya diorang wat UPT..dan alhamdulillah memang aku pregnant..

Alhamdulillah..aku masih relax dan normal mcm biasa..
Tak mabuk..tak lemah..tak lemau..harap2 kekal hingga saat kelahiran..
Cuma aku risau emosi susah nak dikawal..
BAru pagi tadi terhangen dan menyound satu floor sebab memekak..
Harap2 tak berulang lagi...(x berulang lagi aku hilang sabar...kan ok kalau aku tegur elok2...takdela nampak mcm lady boss sangat)..

Ini adalah keinginan dan hajat aku untuk kandungan kali ini. Harap2 aku akan tekad dengan cita-cita yang aku reka sendiri...

1) Tak fail solat lima waktu.
2) Solat dhuha melainkan betul2 tak sempat.
3) Mengaji lepas isya' sekurang-kurangnya satu 'Ain.
4) Tak marah Yana walaupun dia semakin mengada2 dan nak dukung 24 jam..Betul kot orang kata budak kalau nak dapat adik memang makin manja..Aku nyer taktik sekarang kalau dia marah2 n pukul2 aku, aku peluk dia kuat2 cakap..mama sayang yana..mama sayang yana..nmpaknya berkesan.
5) Sedaya upaya kawal marah.
6) Masak untuk suami tiap2 hari walaupun masak air ngan telur goreng.
7) Makan asid folik tanpa fail untuk trimester yang pertama.
8) Minum susu tanpa fail pagi dan malam sampai kelahiran.
9) Makan sekurang2 nya 1 jenis buah2han @sayur2 ran dalam mana2 menu makan aku. (something that I really avoid if not pregnant..wekk)
10)Say bye2 to teh ais & nescafe.. (Ishy..ishy...i never forget you..we'll see another 10 month most probably..after pantang)

Oo dan yang paling penting..
Nak baiki hubungan aku dengan orang yang aku tgh perang dingin sekarang...Harap2 dipermudahkan..Mengalah tak bererti kalah...Tak bertegur sapa sesama muslim apatah lagi saudara sangatlah dibenci oleh Islam...

Jangan geli ye dengan azam2 aku ni..Sekali lagi ditegaskan aku memang suka pasang azam..Tak payah tunggu tahun baru..

OK..chow chin chow...

Friday, July 22, 2011

faham..bagus..cantik sangat

Mama : Yana, jangan suka panjat-panjat mama ye...Mama sakit.
Yana : Oo..ye ke..
Mama : Lagi lapan bulan yana nak dapat adik..
yana : Bagus

Mama ...(waa..bagus anak aku..dah leh sembang2)

Mama : Yana jadi good girl ye..
yana : Cantik sangat
Mama : Yana cantik ye..?
yana : faham
mama : Faham ape sayang?
yana : Oo ye ke?

(kesimpulannya..dia main belasah aje apa yang terlintas words2 dlm kepala dia untuk balas soalan aku..comel betul anak mama ni..Tapi rasanya dia faham ape aku cakap..cuma vocab dia tak banyak sangat lagi untuk dia respond)

Tuesday, July 19, 2011

Arrora Salwa - Ahmad (Official MP3)



Cube try dgr lagu ni..
Dua tiga hari ni asyik dgr lagu ni pergi balik keje..
Sampai dah hafal..Dialah Idola..Dialah Superstar..
Ah.Ah..Ahmad..

Kelakar pun ada
Tapi lama2 dgr jadi sedap lak..

Wednesday, July 13, 2011

Update

Master

Alhamdulillah, keputusannya aku layak sambung master EMBA kat UITM start September ni.
Yang jadi sedikit tak best bile tengok yurannya..alahai..mahal nye..
Takpela..memang MBA mahal.
Duit boleh cari, peluang mungkin boleh datang berkali-kali..
Tapi kesempatan dan semangat sukar nak dicari dengan apa yang ada pada aku sekarang.
Mungkin masa depan, peluang kedua akan muncul.
Tapi semangat tak sama dengan apa yang ada sekarang

Briefing to Client
PAgi tadi aku kena bagi talk dekat ketua-ketua Jabatan XXXX (client projek yang aku tengah handle sekarang)
ada 40 orang kesemuanya
usia lebih kurang 30-50 an..
Semua garang-garang mukanya..Almaklumlah bile namanya vendor, ada aje benda nak dihentam..
Tapi alhamdulillah, sebelum aku mula bercakap tadi,aku selawat banyak-banyak..
Niat dalam hati "Ya Allah, semoga Engkau permudahkan urusan aku kali ini, semoga mereka mendapat manfaat dari lisanku hari ini"
Suara yang pada awalnya bergetar mampu aku kawal..
Alhamdulillah, hentaman demi hentaman yang aku jangka sejak awal berjaya dikurangkan malah hampir tiada..

Yang Dinanti

Aku yakin Allah mempunyai ketetapan dan sebab yang hanya Dia yang ketahui bila apa yang kita rancangkan tidak menjadi.
Aku akan terus berusaha dan berserah.
Mungkin di sebalik sesuatu yang tidak berhasil ada nikmat lain yang masih belum aku nampak.

Banyak lagi benda nak diupdate..Tapi sebab mata dah layu. Aku ni degil, bila amik nescafe memang susah nak lelap...Sok dahlah ada meeting penting kat KL..jangan aku lelap time meeting sudah.

Friday, July 8, 2011

Cemburu ku

Tahu tak apa perkara yang buatkan aku sedih dan susah hati sekarang
Yana memanggil aku dengan panggilan "ibu"..iaitu panggilan untuk babysitter nya..
ibu..yana nak mamam..
ibu..nak cucu
ibu...nak nenen.
ibu..nak bishkut
ibu..nak air masak
ibu...nak nacik
ibu..nak blajar..
ibu...yana yak (berak)
ibu..yana "ghentut' (kentut)

dan lain2 lagi
hati teramatlah sedih
penAt aku membetulkan

yana say like this please..'
"mama...yana nak mamam
mama..yana nak air masak
mama...yana nak blajar..

tapi die wat derk aje...................

sepatutnya aku cool ajela kan..sebabnya die kecik lagi
lama2 nanti dia insaf lah tu

ikutkan hati yang jeles terlampau ni
nak aje aku tukarkan ke nurseri terus..
tapi cam zalim aje kan...

Sekian..

Wednesday, July 6, 2011

A Reminder For Mie

10 minute update sebelum solat zohor..
Lunch sorang2 menyebabkan aku banyak menggunakan otak untuk berfikir.

So aku akan combinekan dalam satu entry supaya apa yang aku fikir hari ni bermanfaat.

Pertama
Keluar kete kancil yang banyak berjasa selepas parking ala kuak lentang kat parking aku tadi..sorang staff lalu...
"Selamat pagi Puan.."
Entah kenapa aku sebenarnya memang tak suka gelaran Puan.. Satu memang menyebabkan aku terasa tua..HAha..Walaupun lagi Setahun 5 bulan aku nak cecah 30..Tapi aku masih 20-an..
Haha..
Kedua..aku lagi selesa dengan panggilan Salmi, Mie atau Akak atau Kak Mie..
Lagi menyebabkan aku rasa rapat dengan pemanggil.
Ketidakselesaan akibat jurang pangkat yang hakikatnya normal dalam kehidupan bekerjaya menyebabkan aku berfikir adakah bekerja dalam Management sesuatu yang bukan sesuai untuk aku..
Lantas..keputusan dari UITM sama ada terima aku atau tak untuk sambung master yang akan dikeluarkan hari Ahad ini mungkin satu kebetulan..
Kalau aku berjaya sambung master..maknanya ada satu target lagi dalam hidup yang perlu aku kejar..
Kalau aku ada MAster, aku nak jadi lecture..
Masalahnya ramai yang bertanya, mampukah aku dalam kesibukan tugasan kerja, isteri, anak dan ibu untuk aku menggondol lagi satu gelaran..Pelajar??
Aku simpan niat dalam hati..
Kalau nak seribu daya..kalau tak nak seribu dalih.
Sedangkan rasulullah seorang pemimpin negara, imam, pemimpin agama, utusan Allah, suami, datuk, penyampai ajaran mampu memikul semuanya serentak..
jangan biarkan suara-suara yang bukan datang dari diri menyebabkan aku hanyut apa yang aku mampu dan tidak mampu....

Kedua..
Update dari surat khabar tentang saksi kematian dan pembunuhan Dato'Sosilawati
menyatakan dia bertemu arwah suaminya (pegawai bank) kali terakhir dalam keadaan marah.
Panggilan terakhir dari suaminya juga tidak berjawab.
Pasti dia tidak menyangka itu adalah yang terakhir pertemuan suaminya di dunia.
Aku juga selalu terbawa emosi..
Aku risau suatu saat akibat emosi aku rupanya bakal tidak berjumpa orang-orang yang aku kasihi dalam keadaan yang penuh kasih sayang....
Ya Allah..lindungilah aku dari perasaan mudah marah dan berprasangka buruk...

Ok..no picture just words..
Sebab nak solat..
Hari2 rasa makin seronok bila solat di awal waktu..
Indahnya Allah menganugerahkan rasa berpuas hati dengan menunaikan apa yang disuruh..

Monday, July 4, 2011

Dayana Beberapa Hari Yang Lalu


Khamis Malam Jumaat- Blajar A, B, C

Dah siap..terer tak saya mama???

Pagi Jumaat 1/7/11-On the way gi umah ibu..Ada tokoh ustazah muda tak saya ni??Ada kan-kan-kan??

Petang Jumaat- Di Pesta Buku SACC Mall...Geramnya saya tengok buku-buku ni..Nak beli boleh tak??

Gaya terbaru merajuk...Sedihnya mama tak nak belikan buku..Biar saya baring kat lantai ni..agak2 mama marah tak?
Mama tak marah..dia senyum lagi..

Sabtu 2/7/11, di Tampin umah attook...BEstnya ramai sepupu yang manjakan saya maklumlah sy paling junior..Ala2 princess gitu..Eh, prince ke princess ek bila dah pakai songkok mcm ni..

Ahad 3/7/11,On the way balik umah, study la dulu..Jgn buang masa. Saya sekarang suka dok sorang2 mcm bos kat seat belakang. tak mainla duduk ngan mama lagi..

Tido lagi best..


Isnin Malam 4/7/11-Gaya model tangga..

Friday, July 1, 2011

pftt

entry2 2-3 menjak ini mungkin berbau jiwang karat..
tak taula apa pasal..aku dok banyak memikir 2-3 menjak ni..
dan semakin berjinak2 dgn karya2 sastera yang sebenarnya darah daging aku jd kecik..
cuma bile dah kerja ni..lama ditinggalkan dalam otak yang semakin siksa nak mereka ayat yang bermakna..
jadi konon2 nak membaik pulih sikit la apa yang sepatutnya dikekalkan smpi tua nanti..

carta pie

Dalam hidup..
Tak semua kita dapat apa yang kita kehendaki
Ada masanya kita merasakan kita layak mendapat apa yang kita idam-idamkan
Tapi bahawasanya Allah lebih mengetahui
Kecil atau besar, segalanya dari dia..
Ada masanya...segala2nya kita lebih dari orang
Tapi ada saatnya kita berduka bila tiada teman meluah susah dan senang
Terasa sangat sunyi

Tapi itulah harga yang perlu dibayar atas nama sebuah pengorbanan..
Ada masanya juga
Kita melihat keringat orang bersusah payah mencari sesuap nasi
Tapi hasil yang didapat tak berbaloi dengan nilai keringat yang mengalir
Namun dia masih tersenyum
Bergelak asalkan ada yang disekeliling sudi menemani

Hidup bagaikan carta pie
Ada yang besar dan ada yang kecil bahagiannya
HAsilnya tetap sama di antara satu carta dan carta yang lain..tetap complete 100%..
Yang membezakan sesuatu perkara setiap bahagian yang berbeza saiz...
Belajarlah menerima kekurangan dan hargailah setiap kelebihan
Hargailah setiap detik yang masih ada..Kerana detik itu tidak akan sama nilainya di masa yang akan tiba...

Sunday, June 26, 2011

pre-bithday wish Nur Dayana Zulfah 2 years

Assalamualaikum anak mama..
Nur Dayana Zulfah binti Abdul Rahim..
Lagi 1 bulan 18 hari agaknya kamu akan mencecah 2 tahun..
Mama risau detik kamu tepat 2 tahun mama dihimpit kesibukan maka tiada ucapan yang istimewa untuk kamu, satu-satunya puteri mama.
Tak sangka sudah 2 tahun kamu hadir dalam hidup mama..
Menyerikan ruang-ruang kosong mama yang selama ini keras tanpa rasa kasih sepenuhnya kepada kanak-kanak

Hadirnya kamu dalam hidup mama..menjadikan mama lebih menghargai detik yang dikurniakan Allah
Mama juga sering mengingatkan diri supaya harus menjadi manusia yang lebih baik dari hari semalam
supaya kamu berbangga memiliki ibu yang taat kepada Pencipta-Nya.
Kamu makin bijak dari hari ke hari..
Makin petah berkata-kata
Makin manja
Makin keletah

Setiap hari kamu hadiahkan mama ciuman empat penjuru..dahi, hidung, dagu dan kedua-dua belah pipi...
Mama juga makin tak sabar untuk pulang dari bekerja kerana setiap saat makin bermanfaat
Mama kerja bersungguh2 supaya detik 5.30 petang tak terasa terlalu lama
Hari ini kamu mencuba sesuatu yang baru
Apabila ayah marahkan kamu kerana menggunakan sudu yang jatuh ke lantai di KFC tadi
Kamu menangis dan berbaring di lantai
Mama sedih..Dalam hati ada juga geli hati
Kamu sedang membesar nak
Peringkat "tantrum" kamu sudah mula mengisi ruang
Mama mengandaikan kamu sedang mencuba meraih perhatian mama & ayah
Tak mengapa sayang...Terokalah alam mu sepuas hati
Mama dan ayah tetap menjalankan tugas sebaiknya

Dan kami sentiasa belajar untuk menjadi yang terbaik untuk kamu..
Hari-hari kita bersama masih panjang likunya
Jika diizinkan Tuhan, bersamalah kita mencukupkan satu sama lain
Kamu adalah anugerah terindah yang pernah mama terima
Dan mama mengharapkan kamu tetap menjadi yang terindah..
Jiwa, PEkerti dan Tatasusila yang paling utama
Kamu sedang tidur sekarang
Waktu-waktu peribadi antara kita berdua sebentar tadi
Mama tanyakan kamu "Sayang mama tak.."
Kamu menjawab "Syayang.."
"Bila nak berhenti nenen...?"
Kamu menjawab.."Nanakk..........."
Saat-saat itu adalah teristimewa dalam hidup mama sayang...
Semoga 2 tahun ini akan melanjutkan kemanisannya antara kita berdua..