Pages

Monday, February 28, 2011

Dayana Setahun 6 bulan 2 minggu 4 hari

1) suka panjat tangga

2) suka cakap "sedap" lepas nenen susu mama. bangga mama hehe..ala2 iklan aiskrim lak.
3) pandai merajuk dan memberontak kalau tak dapat apa yang diinginkan. Tapi mama ngan ayah dah tapis-tapis sikit sekarang. Kalau rasa tak nak bagi, kitorang tetap tak bagi. Biarla dia meraung satu taman pun..

4) walau dia memberontak pun, lepas 5 minit dia dah ok balik, datang pada mama dan ayah, cium pipi kitorang..

5)tak boleh nampak pintu terbukak, mesti nak kuar.
6)allergic nampak taman buaian, ada magnet antara badan dia ngan buaian..kena pergi gak..so kalau lalu taman buaian, kitorang tutup mata dia..hahhaa...

7)dah boleh sebut "yazaljaliwalikram dan hasbirabbi jallallah" dalam pelat2 nye...
8) boleh ikut Iqra sikit-sikit sambil menari rap..

9)suka tolong mama masak

10) sayangkan kucing dan burung.."cat..miow...".."bird...cip-cip"
11)boleh nyanyi lagu "ibu-ibu..engkaulah ratu hatiku.."pelat..mama aje yang paham..sebab tiap kali tgk iklan nespray dia nyanyi sekali..
12)suka tengok iklan pad..apakah??
13) suka pada atuk 2-2 belah mama dan ayah...


love u yana...rasa seronok tgk dikau membesar..pandai-pandailah bawa diri...setiap saat bersama dirimu sangat indah bagi diri mama dan ayah...


itu ajela kot..bye..

Monday, February 21, 2011

renungan buat si pencari rezeki

debaran menanti temuduga dah tamat
ayat keramat "belasah ajelah" betul2 banyak membantu aku
soalan yang memang tak tau jawab-jawab aje dengan penuh jujur
"sorry, i cant remember definition of metal-fatal metal- CAD dll...since I left chemistry long time ago"
hahahhaa...
tapi memang aku tak reti menipu kan
aku pasrah-Allah tu maha adil dan maha menentukan
kalau pun aku telah mendummykan diri semalam dengan jawab tak tahu
berkat doa suami aku-insyaAllah kalau Allah nak bagi-aku akan dapat juga
sekurang2nya aku telah memberanikan diri jugak semalam
dan itu adalah pengalaman yang sangat manis
sebab sekian lama aku tak gi interview..aku menjawab soalan demi soalan dengan penuh confident dan tanpa gabra walau sikit pun

kalau Allah tentukan aku tetap menyambung kerjaya di ^b!...aku tetap terima ketentuanNya
mungkin ada banyak tanggungjawab dan amanah pada anak-anak Melayu yang masih belum aku celikkan hati ini..
aku sangka tanggungjawab hanya untuk membantu keluarga..rupa2nya hidup ni banyak perkata yang perlu kita renungkan
bila melihat staf-staf yang tunggu lif pagi tadi
aku terfikir-aku waktu umur 20-masih kat U-makan duit PTPN-gi kuliah..
pastu petang leh tidur ikut suka hati kalau takde kuliah
malam-melepak dengan Janna dekat kedai mamak-makan cheese nan
sabtu ahad-jalan2 dkat mines ataupun berlatih teater..
tapi diorang-kerja keras OT sampai 9 malam semata2 nak cari rezeki...
kadang2 hari Sabtu Ahad aku paksa diorang kerja semata-mata nak pastikan deadline meet target
aku rasa bersalah-tapi apa yang boleh aku buat..itu adalah kerja.
seboleh mungkin hidup ni aku nak puaskan hati semua orang..
apakan daya-aku pun makan gaji,
Alhamdulillah ya Allah..
itu adalah rezeki masing2..
rezeki aku adalah bebanan tanggungjawab di sini..
rezeki mereka adalah kepenatan bekerja..
setiap sesuatu ada sebab musabab yang perlu dimuhasabahkan.

Sunday, February 20, 2011

short story

-nak gi interview arini-dup dap dup dap
tawakaltu a'la Allah...

Thursday, February 10, 2011

pringles-tidak halal

sewaktu jejalan menemankan sahabatku iaitu zura(mak buyung yang menunggu hari untuk meletup)

di Giant..tetiba aku terpandang bahagian "Non-Halal"

dan tetiba ternampak brand kerepek kegemaran aku (lagi best bila poww orang punye..)tergolong sekali dalam group2 yang tak halal tu

dulu ada gossip2 aje

tak sangka sekarang memang betul2 dah di declarekan sebagai tidak halal..

syukur Ya Allah Engkau celikkan mataku melihat apa yang ko haramkan...

Tuesday, February 8, 2011

aku harus kuat

bos aku nak resign
maknanya aku akan menjadi pemegang amanah tunggal
segala masalah
segala tension
segala keserabutan
projek yang suam-suam kuku ini...

takde sape lagi la yang nak back-up aku kalau any problem persist
yang lain cuma nak tau kenapa leh jadi
camne nak settle
or paling glamer...itu pun tak tau ke??

tapi ape keadaan..aku harus kuat
sebab aku kena cari rezeki
kena tolong suami
kena besarkan anak
kena..kene..kena........