Pages

Thursday, March 22, 2012

Jaundis La Pulak..

benda yang paling aku tak nak..rupa2nya ada..
kedatangan nurse klinik Seksyen 19 Shah Alam ke rumah rupanya mengesahkan Nuha ada jaundis..
selamat hubby tak gi keje lagi..
kami pun ke klinik untuk menyerahkan Nuha dicucuk dan diperiksa darahnya..
hasilnya memang jaundis..
agak tinggi..255..untuk berat dia tahap yang perlu dirisaukan 288..
hmm..
ubatnya cuma breastfeed..
ye..memang aku tgh gila nak breastfeed dia..target sejam sekali..
jaundis ni untuk pengetahuan tuanpuan berdasarkan ilmu aku yg tak berapa sangat ni
disebabkan birulibin dalam badan anak2 yang tak berapa terbebas..
masa dalam perut mak dia yang hasilkan najis..
so bila keluar anak yang kena proses sendiri najis dia..
so..ntahla.check sendiri la dlm web ni..
kang salah sampaikan ilmu berdosa lak aku..
so sabar ye sayang ku Nuha..
insyaAllah..apa juga kesusahan kita lalui sama-sama..

kakak Yana:lain entry mama cerita pasal dia. Alhamdulillah..Allah memudahkan perjalanan sehingga saat ini..Tiada yang menyukarkan. Hanya ujian yang mematangkan.

Wednesday, March 21, 2012

Nur Nuha Qaisara


Alhamdulillah..

Seperti yang dirancang oleh dr..dihajati oleh suami..didoakan moga selamat selalu oleh diriku..

yang penting dirahmati dan dimakbulkan oleh Allah s.w.t..

puteri kedua yang dinanti tepat dilahirkan 13-3-2012, 11.15 am di hospital putrajaya..

Nur Nuha Qaisara..(cahaya cerdik permaisuri)..3.5 kg..Fuhh..semangat..tak sangka besar rupanya anak mama seorang ni..patutla selalu sakit belakang pregnant kali ni..

Lahir melalui proses caesarian..

Aku bertuah dikurniakan pengalaman kali ini..Walau sakit selepas bius dah tak berfungsi berlinang2 air mata dibuatnya..

Yang paling utama, Nuha sihat menjengah dunia..

Saturday, March 10, 2012

Selasa ini

Byk cite tapi malas nak menaip cun2...

Kelahiran yang Mungkin Tidak Surprise Lagi

Rabu 7/3/2012

9am-11am-Routine checkup kat Klinik Kesihatan Seksyen 19 Shah Alam. Masya Allah..ramai nye manusia...Kul 11 br dapat jumpe nurse.

Check punye check..katanya kedudukan baby dah ok..

Tapi kenapa aku tak berapa lega..

12pm- Teringin ikan bakar. Husband ajak makan kat Subang SS19. Aku ajak gak jumpe Dr Ani @ Dr Puteri untuk ultrasound. Baru puas hati. Call Dr Puteri katanya ada 7 org tgh tunggu giliran. Dahla Dr Puteri nye consultant paling cepat 20 minit..Isyhh..tak sanggup menunggu.

1pm-Alhamdulillah..Dr Ani tak tutup lagi. Aku terus direct to the point..Nak ultrasound nak nengok baby ok ke utk normal? Scan punye scan..katanya still breech..
Hmm.....aku sgt sedih di saat itu..Dia terus tuliskan ref letter utk refer ke hospital putrajaya utk mintak second opinion sama ada leh ECV (pusingkan baby) atau tak?

2.30pm-Sampapi hospital putrajaya..Terus gi emergency utk bersalin..Ntahle..apsal lak kitorang gi situ tak tau nape..Tapi langkah kanan..terus dpt appointment..esok 8 am..

Khamis 8-3-2012

10.30 pagi..Dpt jumpe Dr dah.. scan punye scan..katanya takleh wat ECV sbb kedudukan kepala bayi tak sesuai utk ECV..
terus panggil en husband..dan terus dapat date c-zer..13-3-2012..

Tahniah bang..Anak second insyaAllah sama birthdate dengan abang..

Jangan sedih diriku..Tak semua yang kau nak akan jadi kenyataan..

Aku jadi insaf seketika..Terlalu besar harapan untuk tak nak sebarang jahitan bersalin kali ni sampai aku study mcm rak buku Hypnobirthing tu..

Tapi rupa2nya Allah ada perancangan lain untuk diriku..

Yang pastinya Dia Maha Mengetahui
.
Jadi..doakan yang baik2 sahaja ye untuk aku..

Pasal kelas..sem ni dah 3 kali aku gi (Managerial Finance)..Minggu depan mid term exam..Aku berserah sepenuhnya pada Allah..

Kalau larat-laratla..Tak larat..Plan B boleh dirancang...

Yana & Dot-Dot..

Dah 5 hari rasanya dia tak menyusu.First day aku buat ikut saranan Shuhda..

Letak sirap..konon2 mcm darah..

Pastu bile dia nak menyusu..aku letak asam jawa sikit..

Adoi..kesiannya puteri ku..

Ada satu malam dia mengigau.."Mama..bukaklah nenen..."

Basah bantal aku dgn air mata..Tak sampai hati sayang...

Tapi itula...Allah dah tetapkan semuanya. Siapa tau aku bakal di czer..
Agak2 mampu ke aku menyusukan 2 anak dlm pantang dengan ada luka bedah lagi..

Alhamdulillah dah 3 hari dia nyenyak tidur..

Ada sesekali dia bertanya..Aku jawab secara matang..Aku mahu dia berfikir bijak di awal usianya..

"Mama sayangkan Yana walau kita tak nenen lagi ye..Bagi peluang pada adik pulak.."

"Yana dah besar kan..cuba Yana tanya Mariam, Shakirah, Aidin, Alisha (geng2 nye di taska)..diorang nenen lagi tak? Mesti diorang kata..Tak..saya tak nenen..Saya dah besar.."

Alhamdulillah..kata-kata itu menjadi..

Dia pulak menasihatkan dirinya sendiri ..

"No-no-no..Yana big girl..Yana tak nenen.."

Itula cite aku hari ni..Mungkin nampak ntah apa2 bg orang yang tak berapa faham..Tapi ye..itu yang paling betul dr hati aku..

Bye..