Pages

Tuesday, October 23, 2012

Nur Nuha Qaisara di Usia 7 bulan Setengah

Pejam celik pejam celik dah 7 bulan lebih ye Nuha..
Tak sangka betul.
Entry pasal dia pun jarang aku tulis kat blog ni.
kalau si kakaknye dulu tiap2 bulan aku update..
nasibla ko dik..
mama pun tgh kelam kabut nak mengadjust idup..
tapi mama sayang adik kan..
muah muah..wangi betul budak baya2 ni..
bangun pagi pun wangi..
susah nak digambarkan wangi mcm mana...
sekarang Nuha dah pandai merangkak..
dah pandai duduk sikit2..ala2 bersimpuh mcm org nak tunggu kena risik
pas 5 saat tergolek balik..
minggu depan insyaAllah dah stabil kot..
dah pandai merajuk kalau tak nampak mama atau ayah dia buat donno aje kat dia..
dah pandai rebut buku kakak..pastu kakak sound" Adik, kakak nak buat kerja sekolah ni.."Yela kak,tang mana kerja sekolah pun mama tak tahu.
Dah makan..tiap2 minggu mama bagi menu lain..minggu ni bubur nasik blender ngan ikan tenggiri, carrot ngan brokoli...
Masih susu badan..Mamanya masih tak resign selaku pengepam tegar..Walau sekarang output agak merudum disebabkan Nuha dah menggigit mama..jadi mama kelukaan dan harus berhati2 masa mengepam..risau jadi susu strawberry lak...
ooo..Nuha suka mengagah..tapi suara nye suka diteran2 ala Micheal Jackson..argkkkhh..arghhkk,,,
pagi tadi dah serak..tula kan mama dah cakap...
tiap2 malam dah start belajar A B C ngan Alif Ba Ta..Kalau tak ayah ajar..kakak yang ajar..
Nuha I love U....
Muah..Muah..Muah....

Sunday, October 21, 2012

Mari Mengupdate

October the Hectic
Sangatlah kesibukan October ni...
Macam-macam yang jadi.
Paling glamer si Dayana marathon demam..
Sampai sekarang dua beradik tu dalam langkah berjaga-jaga.Risau tetiba suhu badan naik.
Macam tahu-tahu aje bulan ni mama last keja kat XXXX..Saje nak bagi rekod tercalar sikit.
Dayana mula2 demam..Sampai waktu klimaks nye suhu dia mencecah 40.4...mencicit aku laki bini bawak dia gi SMC..
Demam nye 40.4 time ni..pastu bukak sweater bagai,,basahkan badan dia ngan air. tapi mulut potpetpotpet as usual.
as expected memang kena tahan wad..So dua kali la yana kena tahan wad sepanjang usia dia dah 3 tahun ni..
Biasala virus..
Drama Queen
Macam-macam sekarang ni ye..
Pastu minggu lepas kami anak beranak kena cirit birit+ muntah2..
Tak tahula apa yang tak kena...
Tapi merana jugakla.Aku sampai terbayang bukan-bukan le..
Tak pernah CB + muntah2 mcm gitu..

Apa Yang Kau Mahu
Hidup terkejar-kejar terutamanya sabtu dan ahad..
Dengan kelas nye..dengan nak prepare masak bagai untuk org yang kena tinggal kat umah..
Kalau ada orang tanya."Tak penat ke ada baby, pastu nak sambung belajar?"
Aku jawab dalam hati aje.."Mau tak penat..tapi nak wat camne aku yang nak.."
Kat luar senyum ajela..Kat dalam hati potpet menasihatkan diri sendiri..Kena Kuat...Kena Kuat...
Aku pun dah konfius apa tujuan aku sambung belajar ni..Apa yang aku nak buktikan??
Tapi bila fikir-fikir balik aku dapat keja tempat baru ni pun pasal ada subjek HR aku amik sem lepas.
So ada jugak hasilnya kan.
Jadi sabar ajela semangat. Lagi 2 sem..I can do it..I can do it,
Aku cuba untuk tak menjadikan alasan famili aku tak siap assignment..aku tak study..aku dapat result terok cam berok..
Jadi bile orang tanya bile masa aku wat assignment dan belajar..
As expected le..time nuha tido baru aku boleh belajar.
Tapi yela..bila timeframe nye sikit aje..masa fokus nye tinggi sikit..
cube kalau masa nak blajar nye banyak...maka fokus aku kat buku & assignment akan terbahagi kepada banyak benda iaitu facebook, blog, buku, beautifulnara dan youtube cerita korea..
jadi sama aje org kawin ngan org tak kawin.
jangan la kagum sangat ngan org dah kawin tapi belajar..
kagum ajela ngan diri sndiri.

Sayu Hati
Minggu ni minggu last aku kat sini.
Everything aku nak buat semua aku cakap dalam hati.."Oo this is maybe my last nasik lemak here.."
"Emm maybe this is my last time I lunch with Zura..so better get lunch together.."
"This is maybe last time my meeting with my ops team..so dont decline the meeting request.."
Time nak cari keje punyala rasa tak sabar nak keluar dari sini..
Bila dah makin dekat hati sangatlah sayu. As usual...bibir senyum ajela. Mcm org excited tak boleh blah nak blah kan...
Tapi ye..aku kat sini 7 tahun beb..Dari takde pape sampai dah 2 projek aku involved..Minggu depan dah tempat baru.
Agak2 orang2nya sama tak mcm kat sini.
Aku akan sayang kan kerja sama tak mcm aku sayangkan sini.
Insya Allah ok kan.
Mungkin ini adalah emosi. Jangan terkalah dengan perasaan.
Ini adalah doa aku 2-3 tahun kebelakangan ini, untuk kerja di tempat baru. Jadi janganlah jadi orang yang tak bersyukur.