Pages

Friday, April 21, 2017

Pembancuh Kopi Mr Vampire - Review




Kalau tak tahu nak menghabiskan data internet korang atau ada masa terlampau-lampau free, bolehlah tengok cerita ni. Aku pun tak ada lah free sangat, tengok sambil menyusukan anak, sambil basuh pinggan, masak dan lain-lain..Kan wireless..

Tajuknya Pembancuh Kopi Mr Vampire- hanya ada kat HyppTv.

Tapi aku tengok dekat Youtube aje. Menarikla jugak jalan ceritanya. Tapi yang betulnya aku suka sangat apa-apa lakonan Ungku Ismail Heroinnya juga pandai berlakon dan manis orangnya. Nazeera Sardi.

Awal-awal tu macam romantika diamo..sampai geli la jugak tulang rusuk ni.Haha.Tapi masih terkawal la tak menyimpang dari jalan yang lurus.Hahaha.Apa aku merepek ni.

Sekarang ni tengah part sedih bila si Nuzul Filzah (Nazeera) tinggalkan si Irsyad (Ungku Ismail) sebab mak si Irsyad suruh. Mak si Irsyad ni typical Puan Seri, baik orangnya tapi terpengaruh dengan hasutan adik ipar (Serina Redzuwan) yang memprovok jika Irsyad kahwin dengan Nuzul, ada potensi besar keturunan mereka akan ada yang sakit autism macam adik si Nuzul.

Part ni aku memang tak puas hati, dah kenapa buat cerita macam tak study dulu. Autism ni penyakit keturunan ke? Bukan ke gaya hidup dan lain-lain.

Tapi fikir positif, mungkin penulis cuma nak menghiperbolakan kebebalan datinisasi kat Malaysia ni,,
Hahahhahahah

Ok, enjoy.


Lawatan ke Zoo Mini Bukit Besi

Bangga dengan Dayana hari ni.Dia berjaya lawan rasa takut untuk beri makan pada rusa di Zoo Mini.Kunjungan kami sebelum ini Yana tak berani langsung nak hulurkan makanan pada Awang Chik dan rakan-rakannya.
Dia yang paling excited bila sangkut paut dengan haiwan tapi secara praktisnya dia sangat gementar.
Secara tak langsung ini adalah cerminan pada diri mama sendiri.Kadang-kadang rasa sangat yakin untuk approach prospek di jalanan.Ada kalanya rasa gemuruh keterlaluan.Bagai ada dram dalam jantung yang menghalang.
Teringat kata-kata Minju dalam Second to Last Love (SBS, 393).."Who Cares?"- ulang frasa ini banyak-banyak kali dalam otak bila rasa tidak yakin dengan diri sendiri.

Buat rakan-rakan yang duduk di sekitar Dungun, bolehlah cuba bawak anak-anak ke Zoo Mini Bukit Besi.Biar anak-anak kita explore alam semulajadi dan bermesra dengan kancil, landak, rusa dan burung unta.Ownernya juga sangat peramah.Saya rasa terpinjam dengan semangatnya yang tidak putus asa untuk mencuba perniagaan yang unik dan dekat dengan alam semulajadi.

Tuesday, April 11, 2017

Setelah hampir empat tahun

Assalamualaikum.

Entah macam mana terjebak semula tengok-tengok blog lama ni.
Tergelak-gelak pun ada baca tulisan sendiri. Gengster kemain dek non. Perasan bagus pun ada.

2013 adalah tulisan terakhir aku di blog.
Sebelum fasa besar dalam hidup bermula. Berhenti kerja dan memulakan hidup baru di Terengganu. Anak pun dah masuk 3. Yana dah darjah 2, Nuha dah prasekolah 5 tahun. Dan permata baru Aida dah pun nak masuk 2 tahun. In shaa Allah, aku akan mula menulis balik kat blog ni untuk isi ruang kosong.


Demi suami, demi anak-anak aku korbankan kerja yang aku bangga-banggakan satu masa dulu.

Hidup sebagai suri rumah adalah satu fasa besar dalam hidup setelah kau pernah rasa pegang duit sendiri.

Its a big changes.

Perasaannya bercampur-campur. Bahagia sebab segalanya dalam aturan kau, tak ada lagi pening dengan urusan kerja tapi kau rasa kosong.

Kosong sebab kau tak ada kawan sangat yang nampak muka dia depan kau.
Dunia kau adalah anak-anak dan suami.

Aku cuba berniaga online, berniaga roti ke sekolah-sekolah masa mula berhenti kerja.
Tapi aku stop. Sebab rasa tak berbaloi.Masa, tenaga dan pulangan tak setimpal dengan hasil yang kau dapat

Mungkin jiwa aku tak cukup kental.

Akhirnya aku ambik exam untuk jadi agen takaful.

Alhamdulillah.  Nak masuk 2 tahun dah buat bisnes ni. Walaupun jauh dari team, aku sorang-sorang je kat ceruk dungun ni, tapi nampaknya adalah pulangan yang memberi semangat sedikit. Lagipun aku rasa seronok buat bisnes ni. Sebab ianya clear cut-tak dak pusing-pusing. Kau faham, kau explain elok-elok kat client ko, ko jaga polisi diorang elok-elok, sambil-sambil tu gerak selaju yang kau boleh cari client baru.

Cuma speed aku memang lembap la..Tak terkejar orang lain yang gigih buat direct approach dan lain-lain.

In shaa Allah, aku akan tetap berusaha apa yang aku mampu.Asalkan aku buat benda yang betul dan terbaik untuk client aku.

Ni blog aku spesel untuk takaful. Jemputla jenguk kalau free-free.

http://salmijamili.blogspot.my/